Bakłażany z pastą orzechową, to klasyczne danie kuchni gruzińskiej. Podobny przepis znalazłam wśród dań kuchni armeńskiej. Przygotowując dzisiejsze danie korzystałam z przepisów obu kuchni, aby było sprawiedliwie nazwę je przystawką kuchni kaukaskiej.
Danie jest pracochłonne i tylko ciekawość nowych smaków motywowała mnie, żeby je dokończyć. Warto było się namęczyć, roladki mają wyjątkowy smak - grillowane warzywa z orzechowo-śmietankowym wnętrzem.
Składniki:
- 2 bakłażany
- 3 papryki (czerwona, żółta)
- sól do bakłażanów
- olej rzepakowy do bakłażanów
- 1 szklanka orzechów orzechów włoskich
- 200 g fety
- kilka jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki octu jabłkowego
- 1,5 łyżeczki kolendry mielonej
- 1,5 łyżeczki kozieradki mielonej
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry o grubości ok. 1 cm. Plastry bakłażana posolić z obu stron i odłożyć na sito.
- Po ½ godz. ułożyć bakłażany na ręczniku papierowym, aby zetrzeć gorzki sok.
- Osuszone bakłażany grillować na posmarowanej olejem patelni grillowej. Obsmażać z obu stron, do miękkości.
- Papryki naciąć przy szypułce, aby nie popękały w piekarniku. Nagrzać piekarnik do temp. 220 stopni, ułożyć papryki na blaszce do pieczenia, piec do miękkości.
- Upieczone papryki przełożyć do miski i szczelnie zakryć ją folią spożywczą. Pozostawić do wystudzenia.
- Paprykę obrać ze skórki, oczyścić z pestek, pokroić wzdłuż na ćwiartki.
- Orzechy rozdrobnić w blenderze na drobną kaszkę.
- Dodać kolendrę i kozieradkę.
- Fetę rozgnieść widelcem, dodać orzechy z przyprawami.
- Do masy orzechowo-serowej dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Masa będzie zbyt gęsta, aby dobrze ją wymieszać, dlatego należy dodawać po łyżce jogurtu naturalnego i mieszać.
- Ważne jest, aby dodawać jogurt stopniowo do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Jeśli dodamy zbyt dużo jogurtu, pasta będzie wypływać z warzyw. Zwracam również uwagę, że do pasty nie dodaję soli, feta jest wystarczająco słona.
- Dodać ocet jabłkowy, dokładnie wymieszać.
- Wstawić pastę na ½ godziny do lodówki, aby stężała.
- Schłodzoną pastę nakładać na plastry bakłażanów i zwijać je w ruloniki.
- Identycznie postąpić z paprykami.
- Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Smacznego
ta pasta orzechowa brzmi apetycznie!
OdpowiedzUsuńTwój trud się opłacił. Mogę przypuszczać, że są smaczne, ale widok przykuł moja uwagę. Fantastyczne i eleganckie danie. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuń