Pasta alla Norma, to tradycyjne danie kuchni sycylijskiej. Moja wersja tego dania jest bezglutenowa, więc makaron nie jest z pszenicy, a z czerownej soczewicy.
Pozostałe składniki są zgodne z przepisami włoskimi.
Robiłam kiedyś dochodzenie jaki ser dodaje się do tego dania? soloną ricottę, czy parmezan? Przejrzałam sporo włoskich przepisów i wersji jest tyle ilu kucharzy. Jedni dają tylko ricottę, inni parmezan, a jeszcze inni jeden i drugi ser.
Więc u mnie na bogato, dodałam oba sery bo bardzo je lubię. Ricotta lekko słona i aksamitna, cudownie podbija dymny smak bakłażana. Z kolei parmezan kocha sos pomidorowy, więc jest tutaj jak najbardziej na miejscu, podkręcając posmakiem umami, to bezmięsne danie.
Do dania użyłam makaronu z czerwonej soczewicy, jest on bardzo smaczny i nie zawiera glutenu.
Włosi dodają do tego dania makaron z mąki durum, jeśli lubisz i dobrze się po nim czujesz to możesz pozostać przy oryginalnym przepisie.
Składniki:
- 1 duży bakłażan
- 1 pomidor malinowy
- 250 ml passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- szczyptę cukru
- sól i czarny pieprz mielony - do smaku
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- ricotta solona lub feta
- tarty parmezan
- liście bazylii
- makaron z czerwonej soczewicy
Przygotowanie:
- Bakłażana pokroić na grupę plastry, posypać solą i odstawić na pół godziny, aby puścił sok. Plastry bakłażana przepłukać pod bieżącą wodą, osuszyć na ręczniku papierowym.
- Każdy z plastrów bakłażana posmarować oliwą z oliwek, obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanej patelni lub grillować. Bakłażan powinien być miękki i mocno zrumieniony.
- Usmażone plastry bakłażana zdjąć z patelni i pokroić na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzać trzy łyżki oliwy z oliwek, dodać pokrojony drobno czosnek i smażyć przez chwilę.
- Dodać pokrojonego, obranego ze skórki i bez gniazd nasiennych pomidora malinowego, smażyć do czasu, aż pomidor zmięknie i zacznie się rozpadać.
- Następnie dodać passatę pomidorową, sól i pieprz do smaku oraz suszone oregano. Zmniejszyć grzanie pod patelnią gotować sos, aż się zagęści i zredukuje mniej więcej o połowę.
- Następnie dodać bakłażana, wymieszać go z sosem i całość dania podgrzać przez kilka minut.
- Dodać ugotowany makaron z czerwonej soczewicy wymieszać z sosem i bakłażanem.
- Danie przełożyć na talerz udekorować kawałkami ricotty, tartym parmezanem i liśćmi bazylii, całość skropić oliwą z oliwek.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz