Rydze w sosie śmietanowo-pomidorowy trzeba przygotować choć raz w sezonie grzybowym.
Potrawę wyróżnia aksamitny sos o wyrazistym a zarazem delikatnym smaku.
Rydze w sosie śmietanowo-pomidorowym można podać jako ciepłą przystawkę. Ja zajadałam je bez dodatków, ale jeśli nie jesteś na ketodiecie to możesz dodać pieczywo, ryż lub kaszę.
Składniki:
- 0,5 kg rydzów (obranych i umytych)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g słodkiej śmietanki 36%
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła klarowanego
- ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
- ½ szkl. gorącej wody
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Masło klarowane rozgrzać na patelni, dodać cebulę pokrojoną w półplasterki i czosnek pokrojony w plasterki, smażyć na średnim ogniu aż warzywa przeszklą się.
- Następnie dodać pokrojone rydze i rozmaryn, smażyć mieszając przez ok. 3 minuty.
- Dodać śmietankę, gorącą wodę, koncentrat pomidorowy, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki czarnego pieprzu.
- Patelnię przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień, dusić grzyby przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Jeśli sos będzie bardzo gęsty, dodać trochę gorącej wody.
- Przed podaniem, jeśli będzie taka potrzeba przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz