Ta sałatka weszła do kanonu dań imprezowych mojego domu ;)
Składniki:
- 250 g świeżych tortellini z ricottą i szpinakiem
- 3 łyżki nasion dyni
- 3 łyżki tartego parmezanu
- duża garść rukoli
- listki z kilku gałązek bazylii
Sos bazyliowy:
- pęczek bazylii lub bazylia z 1 doniczki
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 2 łyżki tartego parmezanu
- duża szczypta soli (najlepiej himalajskiej)
- 1/3 szkl. oliwy z oliwek extra virgin
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
- 2-3 łyżki wody (dodać ewentualnie jeśli sos jest za gęsty i słabo się miksuje)
Przygotowanie:
- Tortellini ugotować al dente. Przelać zimną wodą, odcedzić, przełożyć do miski, wymieszać z łyżką oliwy (aby się nie sklejały) i pozostawić do wystudzenia.
- Nasiona dyni podprażyć na patelni, aż lekko spęcznieją i zrumienią się.
- Składniki sosu zmiksować za pomocą blendera na gładki sos.
- Sos wymieszać z tortellini i podprażonymi nasionami dyni.
- Gdy składniki sałatki będą już zimne dodać parmezan, liście bazylii oraz rukolę.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz