Delikatna w smaku cebulka i korzenne przyprawy nadają śledziom niezbyt intensywny smak.
Doskonale smakują podane z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach lub pasują jako zakąska do schłodzonej wódki.
Pomysł na te śledzie pochodzi z bloga White Plate.
Składniki:
- 500 g solonych płatów śledziowych
- 4 szalotki
- 1/4 l wody
- 1 łyżeczka czarnej herbaty liściastej
- 1/8 l octu z jabłek
- 5 liści laurowych
- 10 jagód jałowca
- po 5 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- 5 goździków
- 1/3 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Przygotowanie:
- Śledzie moczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie, w tym czasie wymienić wodę 1 lub 2 razy.
- Osuszyć śledzie na sicie i pokroić na prostokąty.
- Szalotki obrać i pokroić w cienkie krążki.
- Herbatę zalać wrzątkiem, parzyć 5 minut.
- Następnie do esencji herbacianej, dodać goździki, liście laurowe, jałowiec, pieprz i pozostawić do wystudzenia, następnie dodać ocet.
- Kawałki śledzi i szalotkę ułożyć w słoiku i zalać marynatą wraz z przyprawami. Śledzie powinny być całkowicie przykryte marynatą.
- Na wierzch wlać olej i odstawić do lodówki na minimum 1 dzień.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz