Jest słodko-kwaskowy z lekko nutą wędzonego aromatu. Nie dodaję do niego ani grama cukru, słodycz pochodzi z suszonych owoców.
Przed podaniem dokładam do kompotu plastry cytryny i pomarańczy, co podkręca jego smak i zapach.
Składniki:
- 250 g suszonych jabłek
- 250 g suszonych gruszek
- 200 g suszonych śliwek
- 6 wędzonych śliwek
- 1 wędzona gruszka
- 1 duże, kwaskowe jabłko (użyłam odmiany Szara reneta)
- 10 goździków
- kawałek kory cynamonu
- 3 gwiazdki anyżu
- 4 litry wody + 1,5 litra do ponownego zalania suszu
- Do podania: cytryna i pomarańcza
Przygotowanie:
- Susz owocowy i przyprawy korzenne umieścić dużym garnku, dolać 4 litry wody.
- Zagotować. Gotować jeszcze 10 minut, wyłączyć gaz, przykryć garnek pokrywką i pozostawić na 30 minut.
- Następnie dodać do kompotu jabłko pokrojone na ćwiartki (wyciąć gniazda nasienne i ogonek).
- Zagotować kompot, gotować przez 10 minut, przykryć garnek pokrywką i pozostawić na 30 minut.
- Sprawdzić czy kompot jest wystarczająco słodki, ewentualnie dosłodzić cukrem lub miodem.
- Odlać kompot z garnka i dodać 1,5-2 litry wody, zagotować, przykryć pokrywką, pozostawić na 30 minut. Następnie odlać kompot z garnka, przełożyć owoce na sito, aby odcedzić resztę kompotu.
- Kompot podaje się schłodzony lub lekko ciepły. Przed podaniem dodać do dzbanka z kompotem kilka plastrów cytryny i pomarańczy.
Smacznego
U mnie właśnie się gotuje.
OdpowiedzUsuńPięknych i zdrowych świąt!