To z pozoru proste danie ma w sobie to ,,coś" co sprawia, że robi duże wrażenie.
Tajnym składnikiem tej sałatki jest lekko zamarynowana cebulka i sos powstały na bazie marynaty.
Maceracja cebulki w zalewie octowej, eliminuje jej ostrość, zmiękcza i nasyca smakiem marynatę.
Tą sałatkę obiadową można przygotować z zielonej fasolki szparagowej, ale i z żółtej. Dobrze smakuje podana na ciepło i zimno. Jeśli przygotujesz ją godzinę przed podaniem, będzie jeszcze smaczniejsza, bo smaki przegryzą się.
Składniki:
- 0,5 kg zielonej fasolki
- 2 szalotki lub 1 niewielka czerwona cebula
- 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego + 2 łyżki wody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta czarnego mielonego pieprzu
- 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Szalotkę obrać i pokroić w cieniutkie półplasterki. W miseczce wymieszać ocet, wodę, sól i cukier, dodać cebulkę i wymieszać. Odstawić na 15 minut, aby cebulka zmiękła, a w tym czasie ugotować fasolkę.
- Fasolkę umyć, poobrywać końcówki, ugotować w mocno osolonej wodzie. Ugotowaną fasolkę przelać zimną wodą i pozostawić na sicie, aby lekko przestygła.
- Do macerującej się cebulki dodać olej i mielony pieprz. Wymieszać aż powstanie sos.
- Fasolkę, cebulkę, natkę i sos delikatnie wymieszać, tak aby strączki nie rozpadły się.
Smacznego
Renatko ja uwielbiam fasolkę szparagową, ale nigdy nie robie dodatkowo sosu, a to dlatego że ją zjadam zaraz po odcedzeniu, tylko troche masła , dlatego że jem ja samą bez dodatków. Ale przyrzekam ze spróbuje według Twojego przepisu, wow napewno będzie wszystko smaczne.
OdpowiedzUsuń