Ważne aby nie dusić mięsa zbyt długo ponieważ polędwiczki ,,nie lubią " tego, robią się twarde.
Do mojej potrawy dodałam sporo majeranku i mocno czuć go w smaku sosu, jeśli nie lubicie tego zioła można go wymienić na tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie lub nie używać wcale.
Polędwiczki z pieczarkami najlepiej podawać z gotowanymi ziemniakami lub kaszami. Dobrym dodatkiem do nich są ogórki kiszone, ogórki konserwowe lub sałatka z marynowanych warzyw.
Składniki:
- 500 dkg polędwiczek wieprzowych
- 200 dkg pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżka gęstej śmietany 22 %
- 2 płaskie łyżeczki mąki (opcjonalnie)
- 1 szkl. mocnego bulionu
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól, pieprz czarny, mielona kolendra do smaku
Przygotowanie:
- Mięso pokroić na 1 cm plastry, posypać solą i pieprzem. Obsmażyć krótko na mocno rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni i odłożyć na talerz.
- Dodać na patelnię olej, a następnie pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić.
- Dodać na patelnię oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki, smażyć do czasu, aż pieczarki zaczną się lekko rumienić.
- Dodać polędwiczki i ciepły bulion, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 15 minut.
- Następnie dodać śmietanę (jeśli sos ma być bardziej gęsty dodać mąkę), majeranek, dużą szczyptę soli, kolendry i pieprzu, zagotować.
- Polędwiczki podawać z gotowanym ziemniakami lub kaszą gryczaną.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz