Szukam również nowych pomysłów na moją ulubioną rybę.
W książce Clausa Meyer'a Wszystkie smaki Skandynawii wypatrzyłam przepis na marynowane śledzie. Trochę zmodyfikowałam składniki marynaty i sposób wykonania i ... Korzenne śledzie marynowane z czerwoną cebulką gotowe.
Po 2 dniach marynowania w korzennej zalewie ryba jest bardzo aromatyczna i smakowita.
Śledzie doskonale smakują podane na kromce żytniego chleba wraz z cebulką i marchewką, z którymi się marynowały oraz świeżym koperkiem.
Poniżej linki do innych moich przepisów na śledzie:
Najlepsze śledzie z cebulą,
Śledzie z czosnkiem,
Śledzie w miodzie,
Hekele. Sałatka śledziowa,
Sałatka śledziowa z burakami,
Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem,
Śledzie marynowane w oleju lnianym,
Śledzie z żurawiną i marynowaną cebulką,
Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami.
Składniki:
- 10 marynowanych filetów śledzia (użyłam śledzi wiejskich Lisnera)
- 2 marchewki
- 2 czerwone cebule
- kilka gałązek koperku
- 125 ml octu jabłkowego
- 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego
- 1/2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
- 1/2 łyżki owoców jałowca
- 1 łyżka nasion kolendry
- 2 łyżki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
- 4 liście laurowe
- 100 ml wody
- 1 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Obrać cebule i marchewki. Cebule pokroić w kliny, a marchewki cienkie plastry.
- W garnku wymieszać wodę z cukrem i dodać liście laurowe, jałowiec, kolendrę, pieprz czarny, musztardę oraz pokrojone marchewki.
- Zagotować marynatę i gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu.
- Zdjąć garnek z ognia, dodać ocet, olej i pokrojone czerwone cebule, pozostawić do wystudzenia.
- Filety włożyć do słoika i dodać marynatę z warzywami, dołożyć gałązki koperku.
- Zamknięty słoik, wstawić do lodówki. Śledzie są gotowe do jedzenia po 2 dniach.
Smacznego
Wyglądają wspaniale :) Wszystkiego najlepszego na Święta i Nowy Rok :)
OdpowiedzUsuń