Buraki, to pospolite warzywa, które nie kojarzą się z wykwintnymi daniami. Jednak carpaccio z młodych buraków, to przystawka, którą śmiało można podać na eleganckim przyjęciu.
Carpaccio przygotowałam z młodych buraczków, które są bardzo słodkie i nie mają jeszcze ziemistego smaku. Buraki lepiej upiec niż ugotować, ponieważ zdecydowanie zyskują na smaku.
Słodkie buraki, orzechowa rukola, słony ser, aksamitne piniole i cytrynowy dressing, to mieszanka smaków zawarta w tej przystawce.
Carpaccio można podać porcjowane na małych talerzykach lub na dużym półmisku.
Buraczki przed podaniem nie zostały przyprawiane, więc serwując danie należy podać dressing, sól i pieprz, aby goście dosmaczyli danie bezpośrednio przed zjedzeniem.
Składniki na 1 dużą porcję:
- 3 młode buraczki (wielkości moreli)
- garść rukoli + listki młodych buraczków
- 1/2 łyżki orzeszków pinii lub pestek słonecznika
- 50 g sera szopskiego lub fety
Dressing cytrynowy:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Buraki umieścić w naczyniu żaroodpornym, nakryć folią aluminiową, piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.
- Upieczone buraki wystudzić i obrać ze skórki. Pokroić buraki na cienkie plasterki i ułożyć pojedynczo na talerzu.
- Składniki dressingu umieścić w zakręcanym słoiku. Tak długo potrząsać słoikiem, aż sól i cukier rozpuszczą się.
- Skropić rukolę dressingiem, wymieszać i ułożyć na buraczkach. Dodać listki młodych buraczków.
- Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni i ułożyć na buraczkach.
- Ser pokruszyć widelcem, wyłożyć na rukolę i skropić dressingiem.
- Carpaccio serwować z dressingiem cytrynowym i przyprawiać bezpośrenio przed jedzeniem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz