Udało mi się dobrać składniki w taki sposób, że żaden z nich nie dominuje. Lekko słone śledzie, kwaskowa cebula i słodka żurawina pasują do siebie wyśmienicie.
Dodatek różowego, młotkowanego pieprzu dodaje ciekawy efekt - osoby, które jadły śledzie zachwycały się jego smakiem.
Do tych śledzi zamiast żurawiny można użyć suszonych lub wędzonych śliwek.
Składniki:
- 0,5 kg śledzi (solone, bez skóry)
- 3 duże cebule
- 1/3 szkl. suszonej żurawiny
- 1-2 łyżki suszonego majeranku
- ok. 1 szkl. lub więcej oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- pieprz różowy lub czarny, świeżo mielony lub młotkowany - w ilości jaką lubicie
- 1/2 szkl. octu winnego
- 1/4 szkl. wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 czubata łyżeczka cukru
Przygotowanie:
- Śledzie namoczyć w zimnej wodzie (lub mleku) i pozostawić ok. 1 godzinę lub dłużej (jeśli lubicie mniej słone).
- Wyłożyć śledzie na sito, aby ociekły z wody i osuszyć ręcznikami papierowymi.
- Śledzie pokroić w plastry o szerokości 4 cm i oprószyć majerankiem.
- Żurawinę zalać wrzątkiem i pozostawić 15 min. Następnie wyłożyć na sito, aby odciekła z wody.
- Cebulę obrać, pokroić w plastry, zalać wrzątkiem. Po 1 minucie przełożyć cebulę na sito, przepłukać zimna wodą i pozostawić 15 min., aby woda odciekła.
- Składniki zalewy wymieszać w misce, dołożyć cebulę, dokładnie wymieszać, pozostawić 1 godzinę do zamarynowania cebuli.
- Cebulę wyłożyć na sito, aby odciekła z marynaty.
- W słoiku ułożyć warstwę śledzi, dodać małą szczyptę pieprzu. Następnie ułożyć warstwę cebulki i żurawinę. Kontynuować naprzemienne układanie do wyczerpania składników.
- Śledzie zalać olejem, tak aby je zakrył. Wstawić na dobę do lodówki, żeby składniki ,,przegryzły się".
Smacznego
zapowiada się pysznie :P
OdpowiedzUsuń