Bakłażan i sos jogurtowy z mocną nutą czosnku to wyjątkowo dobrana para. Kiedyś przygotowałam typowego dla kuchni kaukaskiej bakłażana z pastą orzechową. Danie to przepyszne, jednak dosyć pracochłonne i kaloryczne.
W dzisiejszym przepisie szybszym i ,,lżejżym" niż pierwowzór starałam się oddać charakter poprzedniej potrawy. Nie zabrakło tu typowych dla kuchni kaukaskiej dodatków: granatu, kolendry, orzechów.
Robiłam również nieco inną wersję tej potrawy, grillowanego bakłażana pokroiłam na niewielkie kawałki, wymieszałam z sosem czosnkowym i udekorowałam natką pietruszki. Było smacznie, ale efekt wizualny nie tak przyjemny jak widoczny na poniższych zdjęciach.
Grillowanego bakłażana podaję się na zimno, może być przystawką, dodatkiem do grillowanych mięs lub osobnym daniem.
Składniki:
- duży bakłażan + sól do posypania bakłażana
- olej rzepakowy
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki białego octu winnego
- 1 łyżeczka płynnego miodu lub syropu z agawy
- 1/4 łyżeczki soli lub więcej jak lubicie
do dekoracji:
- 5 zmielonych orzechów włoskich
- ziarenka granatu
- natka kolendry
Przygotowanie:
- Bakłażana umyć i pokroić na plastry o grubości 2 cm.
- Plastry obsypać solą z obu stron i ułożyć na sicie na 15 minut.
- Następnie przepłukać bakłażana pod bieżącą wodą i osuszyć za pomocą papierowego ręcznika.
- Osuszone plastry bakłażana posmarować z obu stron niewielką ilością oleju.
- Jeśli używacie grilla, bakłażana należy ułożyć na aluminiowej tacce i grillować po kilka minut z każdej strony do zmięknięcia.
- Bakłażana można również usmażyć na patelni grillowej.
- Gotowego bakłażana przełożyć na talerz i pozostawić do wystudzenia.
- Następnie obrać czosnek, pokroić w kosteczkę, dodać sól i za pomocą końca noża utrzeć. Dzięki temu smak sosu będzie intensywnie czosnkowy.
- Utarty czosnek wymieszać z pozostałymi składnikami sosu i pozostawić w lodówce na 1/2 godziny, aby smaki się połączyły.
- Na wystudzone plastry bakłażana nałożyć sos czosnkowy i udekorować zmielonymi orzechami włoskimi, ziarenkami granatu i natką kolendry.
Smacznego
Przepis dodałam do akcji kulinarnej:
Ale to musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńświetna przekąska!
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowo i niezwykle apetycznie. Bez mrugniecia okiem wszystko bym pochłonęła z tego talerza. Skorzystam na pewno.POzdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepadam za grillowanym bakłażanem!
OdpowiedzUsuńJa znam wersję, że na sosik czosnkowy układamy plasterki pomidora i posypujemy natką pietruszki, pyyychotka
OdpowiedzUsuń