Chicken Pie, to placek ciasta francuskiego wypełniony nadzieniem z kurczaka i warzyw. Pie (czyt. paj) piecze się w wysokim naczyniu wyłożonym i przykrytym ciastem. Paje wypełnia się wytrawnymi nadzieniami (mięso, warzywa, ryby, owoce morze, grzyby) lub słodkimi (owoce).
Upiekłam paj, który należy do klasyki gatunku:) Kurczak, pieczarki, groszek zanurzone w gęstym sosie, przykryte zrumienionym ciastem okazały się pyszne.
Składniki na ,,środek" placka:
- 35 dkg piersi kurczaka zagrodowego
- 3 duże pieczarki
- kawałek pora (ok. 10 cm) tylko jasnozielona część
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 3/4 szklanki mrożonego groszku
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1 i 1/4 szklanki bulionu drobiowego
- 3 łyżki śmietanki 30 %
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- do smaku: sól, pieprz czarny mielony, kolendra mielona, tymianek
- żółtko do posmarowania ciasta
- gotowe ciasto francuskie (275 g)
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka pokroić w niewielką kostkę, obsmarzyć na łyżce oleju. Mięso smażyć, aby było lekko zrumienione, a następnie przełożyć do miski.
- Na patelnię dodać łyżkę oleju i wrzucić pokrojone w plastry: pieczarki, marchew, pora (drobno pokrojonego). Warzywa krótko obsmażyć i przełożyć do miski z mięsemi dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Następnie na patelnię po smażeniu warzyw dodać masło, a gdy się rozpuści wsypać mąkę. Po połączeniu mąki z masłem dodać kilka łyżek bulionu i dokładnie wymieszać, następnie dodać resztę bulionu i śmietankę. Mieszać aż w powstającym sosie nie będzie grudek.
- Na patelnię dodać mięso i smażone warzywa, mrożony groszek, lekko posolić i zmniejszyć ogień pod patelnią do minimum. Dusić ok. 20 minut. Po tym czasie mięso i warzywa powinny być miękkie, a sos zredukowany i gęsty.
- Nadzienie do placka należy mocno przyprawić pieprzem, kolendrą, tymiankiem i solą.
- Nadzienie należy schłodzić przed wyłożeniem na ciasto, najlepiej przygotować go dzień wcześniej i przechować w lodówce.
- Naczynie na placek umieścić na rozwiniętym cieście francuskim, ostrym nożem wykroić szablon naczynia pozostawiając ok. 2 cm zapasu - tak powstanie dolna część placka. Z pozostałego ciasta wykroić ,,wierzch" placka, postępując jak poprzednio.
- Naczynie w którym będzie piekł się placek wyłożyć wykrojonym ciastem francuskim i dokładnie przykleić je do boków naczynia.
- Następnie na ciasto nałożyć nadzienie, ale tylko tyle aby nie wystawało ponad ścianki naczynia.
- Drugim kawałkiem ciasta nakryć naczynie, lekko naciągnąć brzegi ciasta i przykleić jego zapas do brzegów naczynia.
- Wierzch ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem i za pomocą noża zrobić niewielkie nacięcie (takie jak widoczne na zdjęciu).
- Placek piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego
Smakowicie! ;D
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :)
OdpowiedzUsuńbardzo efektowny :)
OdpowiedzUsuń