Strony

wtorek, 25 listopada 2014

Pulled pork, długo pieczona wieprzowina z domowym sosem barbecue

Pulled pork, w wolnym tłumaczeniu, to szarpana lub wyczesana wieprzowina. Nazwa pochodzi od sposobu podania mięsa, podzielonego na długie, cienkie włókna. Do przygotowania tej potrawy używa się karkówki lub łopatki wieprzowej, długo marynowanej i bardzo długo pieczonej.  Im dłużej pieczone mięso, tym bardziej soczyste i miękkie. Dobrze upieczona pulled pork, dosłownie rozpływa się w ustach. Mięso piecze się przez 6 do 12 godzin. Autorzy większości przepisów, które przeglądałam zalecają pieczenie w temperaturze 90 stopni przez 12 godzin lub 100 stopni przez 8 godzin. Takich temperatur pieczenia zdecydowanie nie polecam do pieczenia bardzo grubych kawałków mięsa, nie upieką się jak trzeba.
Ja tak cierpliwa nie jestem;) postawiłam na nieco krótszy czas - 6  godzin w temperaturze 140 stopni. Po 4 godzinach pieczenia, mięso było bardzo mocno przyrumienione, dlatego zmniejszyłam temperaturę do 120 i podlałam mięso wodą.
Sześciogodzinne oczekiwanie na obłędnie pachnącą karkówkę, było męką ;)) 
W międzyczasie przygotowałam sos barbecue (BBQ), który idealnie pasował do mięsa.
Pulled pork podaje się w kanapc(bułka, chleb) w towarzystwie frytek, pieczonych ziemniaków lub ryżu. Niezbędnymi dodatkami są kiszone lub marynowane warzywa, sałatka Coleslaw, cebula i duża ilość sosu BBQ.

PULLED PORK SANDWICH


Marynowana karkówka ułożona na cebulach
Mięso po upieczeniu i rozdzieleniu
Sos barbecue
Składniki:
  • 1,5 kg karkówki
  • 3 cebule (opcjonalnie)
  • ok. 2 szklanki wody do podlania mięsa podczas pieczenia

Marynata do karkówki:
  • 2 płaskie łyżki wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki oleju +1 łyżka do skropienia mięsa
Przepis na sos barbecue znajdziesz w poprzednim poście na moim blog.

Do podania mięsa (do wyboru):
  • bułki, lub chleb wiejski na zakwasie
  • dymka lub cebula
  • ogórki kiszone, pikle
  • sałata
Przygotowanie:
  • Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty.
  • Natrzeć karkówkę marynatą, przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić do lodówki na 24-48 godzin. 
  • W dniu pieczenia, na dnie naczynia, w którym będzie pieczona karkówka ułożyć obrane cebule, pokrojone w ćwiartki (nie kroić na mniejsze kawałki, bo łatwo się przypalą).
  • Karkówkę ułożyć na cebulach, skropić olejem i wstawić do piekarnika, zakrywając naczynie pokrywką lub folią aluminiową.
  • Mięso piec minimum 6 godzin w temp. 140 stopni. Po 4 godzinach pieczenia, podlałam mięso 0,5 szklanki wody, ponieważ cebule bardzo się przyrumieniły, a z mięsa nie wytopiło się zbyt dużo tłuszczu. Czynność (podlewania wodą) powtarzałam jeszcze kilka razy, każdorazowo, gdy widziałam, że wlana woda odparowała.
  • Po 6 godzinach pieczenia wyjąć mięso z piekarnika i pozostawić na 30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie za pomocą 2 widelców podzielić mięso na cienkie włókna.
  • Mięso przełożyć na średnio nagrzaną patelnię, dodać kilka łyżek sosu barbecue, podgrzewać przez kilka minut, aż mięso będzie gorące.
  • Mięso wymieszane z sosem barbecue przełożyć do przekrojonej bułki (podgrzanej uprzednio na suchej patelni) i dodać wedle uznania: posiekaną dymkę lub cebulkę, pokrojone ogórki, i sałatę.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz