Kotlety z kalafiora, to bardzo przyjemna alternatywa dla mięsnych mielonych. Jak na warzywne kotlety przystało są miękkie i mają delikatny smak. Wiele osób nie przepada za zapachem lub smakiem kalafiora, a w tej wersji to warzywo jest naprawdę neutralne zapachowo i nie ma smaku typowo kalafiorowego.
Te kotleciki bardzo smakują dzieciom nawet tym, które nie lubią warzyw.
Bardzo ciekawym było dla mnie odkrycie, że nawet najbardziej nielubiane przez dzieci produkty, przybierając formę klopsików, pulpecików lub kotletów, stają sie przepysznym jedzeniem;)
Składniki:
- 1 średni kalafior
- 1 duża cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 jajka eko
- 1/2 szklanki bułki tartej + kilka łyżek do panierowania kotletów
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżka masła do smażenia cebuli
- olej do smażenia kotletów
- sól i pieprz ziołowy do smaku
Przygotowanie:
- Kalafiora pokroić na niewielkie kawałki i ugotować do miękkości (al dente) w osolonej wodzie.
- Kalafior do dalszej obróbki powinien być dokładnie osuszony z wody, dlatego należy pozostawić go na sicie ok. 20 minut.
- Cebulę pokroić drobno i usmażyć na maśle na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać bardzo drobno pokrojony czosnek.
- Kalafiora posiekać na maleńkie kawałki lub ubić tłuczkiem do ziemniaków (ale nie ubijać na puree).
- Wymieszać kalafiora, usmażoną cebulę i czosnek. Dodać jajka, posiekany koperek, bułkę tartą i doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Tak przygotowaną masę na kotlety wstawić do lodówki na 1 godzinę, aby nieco stężała.
- Formować niewielkie kotlety i panierować w bułce tartej.
- Kotlety smażyć na złoty kolor, na średnio rozgrzanym oleju.
Smacznego
Bardzo fajny przepis, pyszne kotleciki :)
OdpowiedzUsuńsmacznie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, że dzieci zjedzą wszystko, co ma kształt kotlecików :) Sama bym chętnie zjadła takie z kalafiorem :)
OdpowiedzUsuń