Rozpoczął się czas zamykania w słoikach letnich smaków. A jesienią i zimą w paskudne poranki, będziemy poprawiać sobie nastrój kanapką z cudnie pachnącą konfiturą. Nie zrobiłam zbyt wiele słoiczków z konfiturą więc nie mam pewności, czy wystarczy ich do zimy. Po zrobieniu pierwszej partii konfitury z truskawek w wyniku ,,próbowania" zapasy uszczupliły się o połowę. Następne słoiczki z konfiturami przezornie zaniosłam do piwnicy.
Warto włożyć troszkę wysiłku w przygotowanie domowych konfitur, bo są zdecydowanie smaczniejsze niż te kupione w sklepie. Jak dotąd nie udało mi się kupić konfitury, która pachnie i smakuje jak ta przygotowana w domu.
W przepisie podaję proporcje dla niezbyt dużych ilości owoców, bo zazwyczaj smażę konfitury w niewielkich ilości owoców, które nie zostały zjedzone.
Składniki:
- 400 g czerwonej porzeczki
- 600 g truskawek
- 7 łyżek cukru
Przygotowanie:
- Porzeczki umyć, osuszyć na sicie, a następnie oddzielić owoce od szypułek.
- Przełożyć porzeczki do garnka z grubym dnem, zasypać połową cukru i lekko ugnieść. Po ok. 20 minutach, gdy porzeczki puszczą sok, ustawić garnek na niewielkim ogniu.
- Gotować porzeczki ok. 25 minut (od zagotowania) na bardzo wolnym ogniu.
- Następnie przetrzeć porzeczki przez gęste sito, uzyskując gęsty przecier.
- Do dalszej obróbki używamy tylko przecieru z porzeczek.
- Przecier przełożyć do garnka z grubym dnem i zagotować.
- Do gorącego przecieru dodać umyte, odszypułkowane i pokrojone truskawki.
- Dodać również pozostałą część cukru.
- Gotować konfiturę przez ok. 1/2 godziny, na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych wrzątkiem słoiczków, dokładnie zakręcić, obrócić słoiki do góry dnem i tak pozostawić do wystygnięcia.
- Słoiki z konfiturą przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz