Kiedyś poprosiłam moją przyjaciółkę Asię o przepis na jakieś łatwe ciasto. Asia przynosiła do pracy pyszne wypieki, a ja uważałam że nie dam rady upiec czegokolwiek.
Dostałam ten przepis z komentarzem, że tego ciasta nie da się zepsuć;) I nie zepsułam;) Piekę je od lat i mimo, że w kwestii wypieków poczyniłam znaczne postępy, to całoroczne ciasto z owocami pozostało moim ulubionym.
Do ciasta zawsze używam świeżych owoców, nigdy mrożonych. Latem można szaleć i dokładać owoce takie na jakie mamy ochotę: truskawki, jagody, wiśnie, porzeczki, rabarbar, morele, gruszki. Jesienią dodaję przepyszne śliwki. Jabłka są dodatkiem do tego ciasta przez cały rok;)
Układając owoce na cieście, trzeba zachować odstęp między nimi, aby ciasto nie wyszło zbyt wilgotne.
Ciasto z owocami dosyć szybko może spleśnieć, więc piekę niewielką porcję, taką aby zjeść w ciągu 2 dni.
Podane w przepisie składniki wystarczają na upieczenie ciasta, w blaszce o wymiarach 15x25 cm.
Dziś upiekłam moją ulubioną wersję tego ciasta - truskawkowe serduszka.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru, minus 1 łyżka
- 1/2 kostki masła (10 dkg)
- 2 jajka eko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- kilkanaście truskawek
Przygotowanie:
- Masło rozpuścić w rondelku, pozostawić do wystygnięcia.
- Rozdzielić żółtka od białek.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Żółtka i cukier utrzeć na białą masę.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito, do miski z żółtkami i cukrem.
- Następnie dodać roztopione masło, dokładnie wymieszać.
- Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
- Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wyrównać jego powierzchni za pomocą łyżki zwilżonej w wodzie.
- Truskawki umyć, przy pomocy nożyka wyciąć szypułkę, przekroić owoce na pół.
- Układać truskawki na cieście, zachowując odstępy.
- Piec ciasto przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego
W takiej wersji wygląda niesamowicie uroczo :)
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńTe truskawki świetnie wygladają jak serduszka, nadaje ciastu super dekorację. Takie ciasto rzeczywiście moja mama też często robi. Ja eksperymentuje z przepisami więc sama też skorzystam z twojego przepisu, ja często szukam prostych i łatwych przepisów na stronie http://cozjesz.pl/ a jest ich sporo
OdpowiedzUsuń