sobota, 26 kwietnia 2014

Botwinka. Zupa z młodych buraków.

Gdy na straganie z warzywami pojawiają się nowalijki, obowiązkowe je kupuje i z radością zabieram się do gotowania. Kwiecień to początek sezonu nowalijkowego, póki co kupiłam młode buraczki, rzodkiewki i śliczną sałatę. Z nowalijek nie marnuję żadnego  listka, do sałatek wykorzystuję liście rzodkiewki i buraczków.
Dziś ugotowałam botwinkę słodką, pełną warzyw, wiosennie lekką. Zupa smakowała całej rodzinie.
Nie dodałam do zupy liści buraczków, bo ... rozgotowane liście, smętnie zwisające z łyżki, kojarzą mi się jako kulinarny koszmar z dzieciństwa.




Składniki:
  • Pęczek młodych buraczków z liśćmi (5 buraczków wielkości śliwki)
  • 2 marchewki
  • 3 średnie ziemniaki
  • mały kawałek selera 
  • 1 pietruszka
  • 2 listki laurowe
  • 3 szklanki lekkiego bulionu z kurczaka
  • kilka gałązek koperku
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz ziołowy do smaku

Przygotowanie:
  • Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i selera pokroić w drobna kostkę. Przełożyć do garnka, zalać taką ilością wody, aby zakryła warzywa.
  • Dodać liście laurowe i ok. 1 płaską łyżeczkę soli.
  • Gotować do czasu, aż warzywa zaczną mięknąć, następnie dodać drobno pokrojone buraczki i łodyżki liści. Buraczków nie trzeba obierać ze skórki, wystarczy dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
  • Gdy warzywa będą miękkie, dodać bulion i jeszcze krótko gotować zupę.
  • Doprawić zupę do smaku cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Zupę podawać posypaną koperkiem.

Smacznego

3 komentarze:

  1. bardzo pyszna zupka...polecam także zupę szczawiową z jajkiem .zapraszam do odwiedzin mojego bloga kulinarnego z domowymi obiadami i deserami.polecam.pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Renata, co do botwinki - czemu tych liści nie dodajesz?? Ja kupuję ze dwa pęczki botwiny i siekam wszystkie liście i wszystkie wrzucam, co do jednego. I dodaję trochę śmietany. A u Ciebie jej nie ma. A w zasadzie co robisz z tymi liśćmi z botwinki, sałatkę jakąś? Właśnie przymierzam się do ugotowania botwinki w weekend, więc jestem ciekawa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Madziu, liście botwinki nie zostają wyrzucone. Na wiosnę dokładam do sałaty liście buraków, rzodkiewki, brokuła (te lekko blanszuję), szpinaku.
    Z dużych liści buraczków można zrobić gołąbki, gotowane na parze - wkrótce zamieszczę przepis.
    Botwinka ze śmietaną jest pyszna, jednak na co dzień robię czyste zupy, troszkę lżejsze niż tradycyjne.

    OdpowiedzUsuń