Gdy na straganie z warzywami pojawiają się nowalijki, obowiązkowe je kupuje i z radością zabieram się do gotowania. Kwiecień to początek sezonu nowalijkowego, póki co kupiłam młode buraczki, rzodkiewki i śliczną sałatę. Z nowalijek nie marnuję żadnego listka, do sałatek wykorzystuję liście rzodkiewki i buraczków.
Dziś ugotowałam botwinkę słodką, pełną warzyw, wiosennie lekką. Zupa smakowała całej rodzinie.
Nie dodałam do zupy liści buraczków, bo ... rozgotowane liście, smętnie zwisające z łyżki, kojarzą mi się jako kulinarny koszmar z dzieciństwa.
Składniki:
- Pęczek młodych buraczków z liśćmi (5 buraczków wielkości śliwki)
- 2 marchewki
- 3 średnie ziemniaki
- mały kawałek selera
- 1 pietruszka
- 2 listki laurowe
- 3 szklanki lekkiego bulionu z kurczaka
- kilka gałązek koperku
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego
- sok z cytryny
- sól, pieprz ziołowy do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i selera pokroić w drobna kostkę. Przełożyć do garnka, zalać taką ilością wody, aby zakryła warzywa.
- Dodać liście laurowe i ok. 1 płaską łyżeczkę soli.
- Gotować do czasu, aż warzywa zaczną mięknąć, następnie dodać drobno pokrojone buraczki i łodyżki liści. Buraczków nie trzeba obierać ze skórki, wystarczy dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
- Gdy warzywa będą miękkie, dodać bulion i jeszcze krótko gotować zupę.
- Doprawić zupę do smaku cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Zupę podawać posypaną koperkiem.
Smacznego
bardzo pyszna zupka...polecam także zupę szczawiową z jajkiem .zapraszam do odwiedzin mojego bloga kulinarnego z domowymi obiadami i deserami.polecam.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/
Renata, co do botwinki - czemu tych liści nie dodajesz?? Ja kupuję ze dwa pęczki botwiny i siekam wszystkie liście i wszystkie wrzucam, co do jednego. I dodaję trochę śmietany. A u Ciebie jej nie ma. A w zasadzie co robisz z tymi liśćmi z botwinki, sałatkę jakąś? Właśnie przymierzam się do ugotowania botwinki w weekend, więc jestem ciekawa.
OdpowiedzUsuńMadziu, liście botwinki nie zostają wyrzucone. Na wiosnę dokładam do sałaty liście buraków, rzodkiewki, brokuła (te lekko blanszuję), szpinaku.
OdpowiedzUsuńZ dużych liści buraczków można zrobić gołąbki, gotowane na parze - wkrótce zamieszczę przepis.
Botwinka ze śmietaną jest pyszna, jednak na co dzień robię czyste zupy, troszkę lżejsze niż tradycyjne.