Nadeszła zima, za oknem wieje lodowaty orkan, miło otworzyć słoiczek z jesiennymi zapasami. Rydze po cygańsku przygotowałam w październiku, w szczycie sezonu grzybowego.
Składniki:
- 3 kg rydzy
- 10 średnich cebul
- duży słoiczek przecieru pomidorowego
- 1 i 1/2 szkl. octu 5%
- 1 i 1/2 szkl. oleju słonecznikowego
- 1 i 1/2 szkl. wody przegotowanej
- garść rodzynek
- 2 ząbki czosnku
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 8 liści laurowych
- 6 łyżeczek cukru
- 3 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Rydze obgotować w osolonej wodzie ok. 10 minut.
- Przestudzić i pokroić w paseczki.
- Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Do cebuli dodać pozostałe składniki, podlać wodą i dusić ok. 15 minut.
- Następnie przełożyć do słoików i pasteryzować.
Smacznego
Ale Ci zazdroszczę, uwielbiam rydze.
OdpowiedzUsuń