Pomysł na te pierogi ,,chodził mi po głowie" do jakiegoś czasu. Od kiedy odkryłam w Lidlu wędzony twaróg, na stałe gości on w mojej lodówce.
Kiedyś jadłam w pierogarni pierogi zakonne, nadziewane słonym twarogiem i bardzo mi smakowały. Pomyślałam, że można użyć tego twarogu jako farszu do pierogów.
Dziś prezentowane pierogi, udały się wybornie. W przyszłości zamierzam użyć wędzonego twarogu do farszu na pierogi ruskie, myślę że też będą smaczne.
Składniki farszu:
- twaróg wędzony
- śmietana 18%
- sól do smaku
- jogurt lub śmietana na pierogi
Przygotowanie:
- Twaróg rozgnieść widelcem.
- Dodać trochę śmietany, szczyptę soli i dokładnie ugniatać widelcem.
- Farsz powinien mieć jednolitą strukturę bez grudek i lekko słony smak.
Składniki ciasta na pierogi i sposób wykonania znajdziecie na moim blogu w przepisie Pierogi ruskie.
Pierogi podawać udekorowane kleksem jogurtu lub śmietany.
Smacznego
Pierwszy raz spotykam tak "nadziane" pierogi, muszą być pyszne:-)
OdpowiedzUsuńO znam ten twaróg wędzony z Lidla i też jestem jego wiernym fanem. Fajny pomysł, żeby dodać go do pierogów :)
OdpowiedzUsuń