To druga wersja chleba staropolskiego, jaką proponuję. Czas przygotowania chleba jest dosyć krótki, pomijam etap kilkugodzinnego oczekiwania na wyrośniecie ciasta. Ten przepis powstał przypadkowo, ponieważ nie miałam czasu na wyrabianie (stąd marmurek;) i wyrastanie ciasta. Skoro udał mi się ten ekspresowy chleb, to dzielę się przepisem.
Składniki:
Zaczyn
Zaczyn
- 150 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 6 g drożdży lub 3 g suchych drożdży
Przygotowanie:
- Wymieszać składniki zaczynu, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1/2 - 2 godziny. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.
Ciasto właściwe:
- 100 g mąki pszennej
- 300 g zakwasu żytniego
- 1 łyżka oleju
- 1,5 łyżeczki soli
- otręby owsiane do posypania chleba
Przygotowanie:
- Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki i niezbyt dokładnie wymieszać. Ciasto mieszać tak jak ciasto na muffiny, krótko, tak aby pozostały grudki mąki pszennej.
- Ciasto przełożyć do keksówki, posmarowanej olejem i posypanej otrębami.
- Wierzch ciasta polać łyżką wody i pokropić olejem, następnie wyrównać ciasto za pomocą łyżki, posypać otrębami.
- Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
- Po 1/2 godziny ciasto lekko wyrośnie.
- Wstawić do zimnego piekarnika, nastawionego na nagrzanie do 190 stopni.
- Gdy piekarnik nagrzeje się do 190 stopni, ścianki piekarnika spryskać wodą i naciąć chleb wzdłuż ostrym nożem.
- Piec jeszcze 35 minut.
- 10 minut przed końcem pieczenia wyjąć chleb z foremki i dopiekać bez niej.
- Po upieczeniu zawinąć chleb w wilgotną ściereczkę i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz