Barszcz czerwony gotuję przez cały rok, ale ten wigilijny smakuje wyjątkowo. Dodanie suszonych grzybów i wędzonych śliwek daje ten specjalny smak, który pamięta się jeszcze długo po Świętach.
Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 kg buraków
- 1 litr kwasu z buraków
- 2 cebule
- 2 kwaśne jabłka (szara reneta)
- 10 suszonych śliwek
- 10 wędzonych śliwek
- 10 kapelusz suszonych borowików
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 łyżki brązowego cukru
- sól
Przygotowanie:
- Buraki w skórkach ugotować do miękkości.
- Obrać buraki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Zagotować bulion i dodać buraki, cebule (pocięte na ćwiartki) śliwki, suszone grzyby, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie.
- Gotować ok. 1 godziny na bardzo małym ogniu. Po tym czasie wyłączyć grzanie pod garnkiem, dodać jabłka (ze skórką) pokrojone w plastry i pozostawić barszcz na godzinę, aby uzyskał ładny kolor.
- Następnie dodać cukier i kwas z buraków i doprawić solą do smaku.
- Podgrzać lekko barszcz przez 15 minut, nie dopuszczając do zagotowania.
- Przed podaniem barszcz należy przecedzić.
Smacznego
Przepis dodany do akcji kulinarnej Wigilia 2013
Przepis dodany do akcji kulinarnej Wigilia 2013
Pięknie podane :)
OdpowiedzUsuń