Kotleciki z łososia to świetna propozycja na obiad lub kolację. Są pyszne na ciepło i zimno.
Kotleciki można podawać w bułce z warzywami i majonezem, jak burgery rybne.
Składniki:
- 2 średnie płaty łososia bez skóry
- 2 cienkie dymki
- 1 łyżka kaparów
- 1-2 łyżki soku z cytryny lub limonki
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 łyżki koperku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ostrej musztardy np rosyjskiej
- 3-4 łyżki majonezu
- 1/2 szklanki płatków jaglanych lub bułki tartej
- 1 płaska łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Oszczyścić łososia, usunąć ości. Pokroić na małe kawałeczki 1/2-1 cm.
- Do łososia dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku.
- Jeśli nie ma pewności co do przyprawienia, usmażyć na patelni mały kotlecik i spróbować.
- Odstawić łososia do schłodzenia w lodówce przez 1/2 godziny.
- Następnie formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej.
- Smażyć na rumiano, na średnio rozgrzanej patelni.
Smacznego
Wyglądają mmmniam, mniam, pysznie. Myślę, że też tak smakują :)
OdpowiedzUsuńFajny sposób na przemycenie ryby. Ciekawe czy moje dziecko dało by się nabrać ;)
OdpowiedzUsuń