czwartek, 10 kwietnia 2014

Smażony makaron ryżowy z kimchi i tofu

Dziś propozycja dla amatorów mocnych smaków. Aby Was nie zanudzić potrawami na Wielkanoc, przygotowałam danie inspirowane kuchnią koreańską. Jest to bardzo swobodna interpretacja przepisu na Kimchi bokkeumbap, czyli smażony ryż z kimchi. 
Koreańczycy najczęściej podają to danie z dodatkiem mięsa lub jajkiem sadzonym, całość obficie posypując ,,posypkami".
Ryż zastąpiłam makaronem, zamiast mięsa użyłam tofu, a reszta składników jest zgodna z oryginalnym przepisem.
Makaron ryżowy doskonale nadaje się do łączenia z wyrazistymi składnikami. Mimo, że główne składniki są dosyć mdłe i neutralne w smaku, to kimchi nadaje bardzo decydowanego charakteru całości. Danie jest pikantne i kwaśne jednocześnie, z wyczuwalnym posmakiem oleju sezamowego.
Kilka informacji o kimchi i przepis na tą egzotyczną kiszonkę znajdziecie na moim blogu, w tym wpisie




Składniki na porcję dla 1 osoby:

  • 100 g makaronu ryżowego typu wstążki
  • 1/2 opakowania tofu naturalnego (90 g)
  • 1/2 szklanki kimchi z kwasem z kiszenia
  • 1/2 -1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1-2 łyżki oleju arachidowego lub oleju rzepakowego
  • 2 łyżki sosu teriyaki lub jasnego sosu sojowego
  • posypka: prażony sezam, prażone glony nori


Przygotowanie:

  • Makaron ryżowy zanużyć w osolonym wrzątku, pozostawić pod przykryciem 3 minuty.
  • Tofu pokroić w kostkę, kimchi pokroić na mniejsze kawałki (jeśli kiszonka była grubo pokrojona).
  • Na patelni rozgrzać olej arachidowy i dodać olej sezamowy, następnie podsmażyć tofu i podlać łyżką sosu teriyaki.
  • Gdy tofu będzie dokładnie obsmażone dodać kimchi wraz z kwasem z kiszenia i resztę sosu teriyaki.
  • Sos doprowadzić do zagotowania, następnie dodać odcedzony makaron ryżowy. 
  • Potrawę pozostawić na patelni kilka chwil, do wchłonięcia sosu przez makaron.
  • Na suchej patelni krótko podprażyć sezam. 
  • Sprasowane glony nori (mata glonowa do sushi) prażyć na suchej patelni, a następnie pognieść na drobne kawałki.
  • Po wyłożeniu dania do miseczki, posypać prażonym sezamem i glonami nori.
Smacznego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz