czwartek, 15 listopada 2018

Rosół z gęsi.

Rosół z gęsi, to zupa doskonała. Moim zdaniem jest najsmaczniejszym ze wszystkich rosołów drobiowych. Cechuje się esencjonalnym, głębokim smakiem.
Do gotowania dodaję śliwki suszone, to zdecydowanie podkręca charakter rosołu z gęsi.
Szkoda, że sezon na świeże mięso gęsi jest tak krótki, chętnie gotowałabym ten rosół przez okrągły rok.


niedziela, 11 listopada 2018

Pasztet z gęsi ze śliwką.

Pasztet z gęsi ze śliwką można przygotować przy okazji gotowania rosołu lub odwrotnie, rosół powstanie bo gotujemy mięso na pasztet, lubię takie 2 w 1.
Gęsina to bardzo smaczne mięso, więc nie trzeba nikogo przekonywać, że pasztet świetnie smakuje. 
Śliwki dodają lekkiej słodyczy, co bardzo pasuje do mięsa gęsi.
Pasztet jest delikatny i miękki, można go rozsmarowywać na pieczywie.
Dobrymi dodatkami do pasztetu z gęsi ze śliwką będzie chrzan, ogórki kiszone, korniszony.



wtorek, 23 października 2018

Pierś kurczaka pieczona z cukinią. Odchudzamy.

Pierś kurczaka pieczona z cukinią, to danie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Robiłam wiele jego wersji. Pierś kurczaka przyprawiam papryką, curry, chili, ziołami. Używam również innych warzyw, w zależności od pór roku są to: szparagi, fasola, papryka, pomidory, marchew, dynia, buraczki, cukinia, kalafior, brukselka, młoda kapusta.
Czasem kurczaka wymieniam na łososia, ale nie polecam do tego przepisu indyka, będzie za suchy.
To danie nie ma stałego zestawu składników, zależy od zawartości lodówki i spiżarni.

Jestem zwolenniczką dań jednogarnkowych i jednoblachowych (wiem, że nie ma takiego słowa, ale kiedyś tak wymyśliłam i bardzo mi się podoba ;)
Najważniejsze, żeby było smacznie, a przygotowania i gotowanie wymagały dużych nakładów czasu.

Upieczone mięso i warzywa można podać z ryżem, kuskusem albo bagietką. 
Ja wybieram opcję mniej kaloryczną, czyli bez węglowodanowych dodatków, jedynie pikantny ketchup albo jogurt z ziołami.


środa, 17 października 2018

Kiszone warzywa.

Kiszone warzywa, można zrobić z różnych składników.  Dziś prezentuję Wam przepis na moją najnowszą kiszonkę warzywną, z mieszanki trzech warzyw.
Dwa lata temu zamieściłam na blogu przepis na Kiszone warzywa na zimę. Trudno mi zdecydować, który jest lepszy. W  tym poprzednim, jednym ze składników były buraki, które zabarwiły całą kiszonkę na różowo.
W tym przepisie warzywa zachowują swój kolor i smak, są bardzo smaczne i pięknie się prezentują na talerzu.


wtorek, 9 października 2018

Beouf Stroganow. Strogonow z pieczarkami i ogórkami kiszonymi.

Beouf Stroganow (nazywany potocznie Strogonowem), to klasyka kuchni. Nie trzeba go jadać raz w tygodniu, ale klasykę wypada znać.
To prosta w przygotowaniu potrawa. Szlachetności nadają jej składniki, najlepszej jakości. Nie należy żałować pieniędzy na wołowinę dobrej jakości, bo istotą tej potrawy jest kruche, delikatne mięso.
Beouf Stroganow, podaje się z pieczywem.


środa, 3 października 2018

Kiszone brokuły.

Kiszone brokuły nie należą do popularnych przetworów. 
Kisiłam je po raz pierwszy i trochę się dziwię dlaczego dopiero teraz wpadłam na ten pomysł. 
Wyszły bardzo smaczne, przypominają nieco kiszone ogórki.  Po ukiszeniu są nadal chrupkie i ładnie się prezentują na talerzu.


środa, 26 września 2018

Powidła śliwkowe z przyprawami korzennymi.

Powidła śliwkowe z przyprawami korzennymi, to najpyszniejsze powidła jakie zrobiłam. 
Sporządziłam je z dojrzałych śliwek, nie dodałam nawet grama cukru, a są słodkie.
Dodatek przypraw korzennych (cynamon, kardamon, goździki) nadał powidłom szlachetności i głębi smaku.


poniedziałek, 24 września 2018

Chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie.

W wrześniowej Piekarni Amber piekliśmy chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie.
To typowy domowy razowiec, wilgotny, kwaskowy, takiego chleba nie kupicie w sklepie. Zachowuje świeżość przez kilka dni.  W 2010 r. chleb ten został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa na Listę Produktów Tradycyjnych województwa mazowieckiego.Aby wypiek mógł nazywać się chlebem razowym radziwiłłowskim, powinien mieć odpowiednią recepturę i być zgodnym z następującym opisem:
Wygląd: Prostokątne lub okrągłe bochenki o lekko porowatej, brązowej skórce.
Kształt: Chleb ma kształt prostokąta lub okrągłego bochna, na przekroju kromka jest prostokątna lub owalna.
Rozmiar: Bochenki są wielkości od 0,5 do 4 kg.
Barwa: Skórka ma kolor brązowy, miękisz – ciemnobrązowy z odcieniem szarości, co jest charakterystyczne dla pieczywa z lokalnej mąki.
Konsystencja: Konsystencja stała, skórka lekko porowata, miękisz elastyczny i sprężysty.
Smak: Smak lekko kwaskowy, charakterystyczny dla pieczywa razowego.

niedziela, 23 września 2018

Risotto z kurkami.

Risotto z kurkami, to proste i smakowite danie.  Jest to danie rodem z kuchni włoskiej, w której jak wiadomo królują potrawy złożone z zaledwie kilku składników, ale ...... najwyższej jakości.
I tak jest i tutaj, ryż arborio, parmezan i świeżutkie kurki. Czego chcieć więcej?


wtorek, 4 września 2018

Sałatka obiadowa z zielonej fasolki.

Sałatka z zielonej fasolki, to ulubione danie z mojej rodziny przygotowane z fasoli szparagowej.
To z pozoru proste danie ma w sobie to ,,coś" co sprawia, że robi duże wrażenie.
Tajnym składnikiem tej sałatki jest lekko zamarynowana cebulka i sos powstały na bazie marynaty. 
Maceracja cebulki w zalewie octowej, eliminuje jej ostrość, zmiękcza i nasyca smakiem marynatę.

Tą sałatkę obiadową można przygotować z zielonej fasolki szparagowej, ale i z żółtej. Dobrze smakuje podana na ciepło i zimno. Jeśli przygotujesz ją godzinę przed podaniem, będzie jeszcze smaczniejsza, bo smaki przegryzą się.