poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia.

Jakiś czas temu wypatrzyłam chleb tostowy na blogu Leśny Zakątek i zamierzałam go upiec. Szukałam przepisu na zdrowy chleb, z którego będzie można zrobić tosty. 
Dlatego z przyjemnością wzięłam udział we wspólnym pieczeniu tego chleba w Piekarni Amber.
Rzadko piekę chleb na drożdżach, a z mąki z pszenicy Durum jeszcze nie używałam. Więc było to dla mnie nowe doświadczenie piekarskie.
Chleb okazał się bardzo udanym wypiekiem. Ma miękki i lekko wilgotny środek. Pięknie pachnie prażonym sezamem i jest bardzo smaczny.


piątek, 7 kwietnia 2017

Wegetariański żurek z jajkiem i opiekanymi ziemniakami.

Żurek z opiekanymi ziemniakami można podawać w kilku wersjach:
- zupa może być wegetariańska (na wywarze warzywnym) lub ugotowana na  białej kiełbasie, wędzonej kiełbasie albo wędzonce,
- ziemniaki podsmażyć na patelni, w piekarniku lub podać tylko gotowane,
- dodatki białkowe: gotowane jajko, plastry podsmażonej kiełbasy, kawałki białej  kiełbasy, wędzony twaróg,
- okrasa do zupy, to smażona cebulka lub skwarki z wędzonego boczku.

Wegetariańska wersja żurku jest równie smaczna jak ta z dodatkiem mięsa. Opiekane ziemniaki i cebulka z wędzoną papryką dodają zupie smakowitości.


czwartek, 23 marca 2017

Filet z kurczaka w lekkim sosie z marchewką i groszkiem.

Szybkie, niezwykle proste w przygotowaniu i smakowite danie. Przygotowane bez dodatku tłuszczu jest odpowiednie dla dzieci i osób na diecie niskocholesterolowej. 
Najważniejsze, aby gotować kurczaka zbyt długo, bo będzie wiórowaty.
Tak ugotowany filet z kurczaka najlepiej podać z ryżem, tłuczonymi ziemniakami, kaszą jaglaną lub kaszą bulgur.


sobota, 18 marca 2017

Pasta jajeczna z groszkiem.

Pasta jajeczna z groszkiem, to klasyka kuchni śniadaniowej. Jej przygotowanie nie wymaga żadnych talentów kulinarnych i zajmuje tylko kilka minut.
Aby pasta była smaczna trzeba użyć jajek dobrej jakości, takich od szczęśliwych kur. 


poniedziałek, 13 marca 2017

Chleb żytni z ziarnami

Chleb żytni z ziarnami wypiekałam w chlebowej wspólnocie Piekarni Amber. Przepis na ten wypiek wybrał tym razem Jacek z bloga Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb jest bardzo smakowity, przepełniony aromatycznymi ziarenkami. Bardzo dobrze smakuje z prostymi dodatkami: świeżym masłem, konfiturami czy żółtym serem.


sobota, 4 marca 2017

Chleb razowy z miodem

Chleb razowy z dodatkiem miodu piekłam już wiele razy. Przepis znalazłam na blogu Smaczna Pyza i trochę go zmieniłam. 
Ten chleb, to typowy razowiec - ciemny, kwaskowy i wilgotny. Dodatek miodu nadaje mu lekko słodki posmak.
Chleb zachowuje długo świeżość, nawet lekko czerstwy jest bardzo smaczny.


wtorek, 14 lutego 2017

Zupa z soczewicy z moghrabieh i mlekiem kokosowym

Wydawać by się mogło, że zupa z soczewicy, to proste danie o oczywistym smaku. Gotuję ją tak często, że muszę zmieniać recepturę, aby nam się nie znudziła.
Bazą zupy jest soczewica i włoszczyzna, a o ostatecznym efekcie decydują dodatki. Tym razem wybrałam mleko kokosowe, imbir, kumin, liście limonki kaffir, to smaki które są najbardziej wyczuwalne. 
Dzięki tym dodatkom zupa nabrała indyjskiego charakteru. 
Bardzo ciekawym składnikiem tej zupy jest moghrabieh, makaron z mąki durum. Nazywany jest też grubym kuskusem i dostępny jest tylko w sklepach z orientalną żywnością. Zamiast moghrabieh można dodać do zupy kaszę jaglaną, ryż lub drobny makaron.

Na moim blogu znajdziecie również przepis na ,,zwykłą" Zupę z soczewicy i trochę podobny do dzisiejszej zupy, turecki Ezogelin



piątek, 27 stycznia 2017

Zupa fasolowa z jarmużem. Gotujemy wg Pięciu Przemian.

Fasolowa z jarmużem jest bardzo smaczną zupą. Patrząc na zdjęcie można spodziewać się mocnych doznań smakowych, ale nic z tego - zupa jest łagodna w smaku. 
Warzywa i fasola są mięciutkie, a jarmuż dodaje świeżości (aby taki był, trzeba zupę gotować bez przykrycia).
Zupę gotowałam zgodnie z zasadami kuchni Pięciu Przemian. Każdy z produktów został oznaczony symbolem przemiany, do której jest przypisany.

Jeśli jesteś osobą, którą nie interesuje gotowanie wg Pięciu Przemian, to nie zwracaj uwagi na oznaczenia (O), (Z) itp. po prostu ugotuj zupę i ciesz się jej smakiem.


poniedziałek, 16 stycznia 2017

Pumpernikiel na zaczynie

Do pieczenia pumpernikla przymierzałam się od jakiegoś czasu. I nadażyła się świetna okazja, Ania Kamińska autorka bloga Kuchennymi Drzwiami zaproponowała upieczenie domowego pumpernikla w Piekarni Amber.
Chleby upiekły się świetnie. Mają delikatny, lekko słodkawy środek, bardzo chrupiącą skórkę. Wystarczy odrobina świeżego masła, konfitura truskawkowa i uczta gotowa.
Po 2-3 dniach od upieczenia miękisz chleba lekko stwardniał, dzięki temu można kroić cieniutkie kromki i nadal jest pyszny.
Następnym razem upiekę pumpernikiel tylko z pełnoziarnistych mąk i dodam melasy, jestem ciekawa efektu.


piątek, 6 stycznia 2017

Fasola w sosie pomidorowym

Fasola w sosie pomidorowym to bardzo smaczne i sycące danie. 
Może być samodzielnym daniem obiadowym lub częścią śniadania w stylu angielskim.
Fasola użyta do przygotowania powinna być bardzo miękka, aby potrawa wprost rozpływała się w ustach. 
Sos pomidorowy jest lekko pikantny i dobrze przyprawiony ziołami.