czwartek, 23 marca 2017

Filet z kurczaka w lekkim sosie z marchewką i groszkiem.

Szybkie, niezwykle proste w przygotowaniu i smakowite danie. Przygotowane bez dodatku tłuszczu jest odpowiednie dla dzieci i osób na diecie niskocholesterolowej. 
Najważniejsze, aby gotować kurczaka zbyt długo, bo będzie wiórowaty.
Tak ugotowany filet z kurczaka najlepiej podać z ryżem, tłuczonymi ziemniakami, kaszą jaglaną lub kaszą bulgur.


sobota, 18 marca 2017

Pasta jajeczna z groszkiem.

Pasta jajeczna z groszkiem, to klasyka kuchni śniadaniowej. Jej przygotowanie nie wymaga żadnych talentów kulinarnych i zajmuje tylko kilka minut.
Aby pasta była smaczna trzeba użyć jajek dobrej jakości, takich od szczęśliwych kur. 


poniedziałek, 13 marca 2017

Chleb żytni z ziarnami

Chleb żytni z ziarnami wypiekałam w chlebowej wspólnocie Piekarni Amber. Przepis na ten wypiek wybrał tym razem Jacek z bloga Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb jest bardzo smakowity, przepełniony aromatycznymi ziarenkami. Bardzo dobrze smakuje z prostymi dodatkami: świeżym masłem, konfiturami czy żółtym serem.


sobota, 4 marca 2017

Chleb razowy z miodem

Chleb razowy z dodatkiem miodu piekłam już wiele razy. Przepis znalazłam na blogu Smaczna Pyza i trochę go zmieniłam. 
Ten chleb, to typowy razowiec - ciemny, kwaskowy i wilgotny. Dodatek miodu nadaje mu lekko słodki posmak.
Chleb zachowuje długo świeżość, nawet lekko czerstwy jest bardzo smaczny.


wtorek, 14 lutego 2017

Zupa z soczewicy z moghrabieh i mlekiem kokosowym

Wydawać by się mogło, że zupa z soczewicy, to proste danie o oczywistym smaku. Gotuję ją tak często, że muszę zmieniać recepturę, aby nam się nie znudziła.
Bazą zupy jest soczewica i włoszczyzna, a o ostatecznym efekcie decydują dodatki. Tym razem wybrałam mleko kokosowe, imbir, kumin, liście limonki kaffir, to smaki które są najbardziej wyczuwalne. 
Dzięki tym dodatkom zupa nabrała indyjskiego charakteru. 
Bardzo ciekawym składnikiem tej zupy jest moghrabieh, makaron z mąki durum. Nazywany jest też grubym kuskusem i dostępny jest tylko w sklepach z orientalną żywnością. Zamiast moghrabieh można dodać do zupy kaszę jaglaną, ryż lub drobny makaron.

Na moim blogu znajdziecie również przepis na ,,zwykłą" Zupę z soczewicy i trochę podobny do dzisiejszej zupy, turecki Ezogelin



piątek, 27 stycznia 2017

Zupa fasolowa z jarmużem. Gotujemy wg Pięciu Przemian.

Fasolowa z jarmużem jest bardzo smaczną zupą. Patrząc na zdjęcie można spodziewać się mocnych doznań smakowych, ale nic z tego - zupa jest łagodna w smaku. 
Warzywa i fasola są mięciutkie, a jarmuż dodaje świeżości (aby taki był, trzeba zupę gotować bez przykrycia).
Zupę gotowałam zgodnie z zasadami kuchni Pięciu Przemian. Każdy z produktów został oznaczony symbolem przemiany, do której jest przypisany.

Jeśli jesteś osobą, którą nie interesuje gotowanie wg Pięciu Przemian, to nie zwracaj uwagi na oznaczenia (O), (Z) itp. po prostu ugotuj zupę i ciesz się jej smakiem.


poniedziałek, 16 stycznia 2017

Pumpernikiel na zaczynie

Do pieczenia pumpernikla przymierzałam się od jakiegoś czasu. I nadażyła się świetna okazja, Ania Kamińska autorka bloga Kuchennymi Drzwiami zaproponowała upieczenie domowego pumpernikla w Piekarni Amber.
Chleby upiekły się świetnie. Mają delikatny, lekko słodkawy środek, bardzo chrupiącą skórkę. Wystarczy odrobina świeżego masła, konfitura truskawkowa i uczta gotowa.
Po 2-3 dniach od upieczenia miękisz chleba lekko stwardniał, dzięki temu można kroić cieniutkie kromki i nadal jest pyszny.
Następnym razem upiekę pumpernikiel tylko z pełnoziarnistych mąk i dodam melasy, jestem ciekawa efektu.


piątek, 6 stycznia 2017

Fasola w sosie pomidorowym

Fasola w sosie pomidorowym to bardzo smaczne i sycące danie. 
Może być samodzielnym daniem obiadowym lub częścią śniadania w stylu angielskim.
Fasola użyta do przygotowania powinna być bardzo miękka, aby potrawa wprost rozpływała się w ustach. 
Sos pomidorowy jest lekko pikantny i dobrze przyprawiony ziołami.


piątek, 30 grudnia 2016

21 wytrawnych przystawek i przekąsek na Sylwestra

Wybrałam dla Was 21 wytrawnych przystawek i przekąsek, które doskonale nadają się na Sylwestra.
Znajdziecie tu pasty warzywne, które można podać z chipsami, tacosami lub warzywami.
Smakowite prażone migdały, chipsy z jarmużu, czy mini tartinki.
Większość z tych potraw można przygotować wcześniej, a gdy przyjdą goście podgrzać w piekarniku.
Szczególnie chciałabym polecić chrupiące polędwiczki z kurczaka, daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą, smalec z wędzonego boczku i pulled pork, to potrawy, które są bardzo lubiane przez gości.

Więcej pomysłów na potrawy sylwestrowe i karnawałowe znajdziecie tutaj.


czwartek, 29 grudnia 2016

15 sałatek na Sylwestra

Przygotowując potrawy na Sylwestra chcemy trochę zaskoczyć i zachwycić naszych gości. 
Sałatka, to potrawa obowiązowa na sylwestrowym stole. Dlatego przygotowałam zbiór 15 sałatek, z których każdy coś wybierze. 
Znajdziecie tu tradycyjne sałatki z majonezem, ze śledziem, paluszkami krabowymi oraz z kaszą.

Inne pomysły na potrawy sylwetrowe i karnawałowe znajdziecie TUTAJ.