sobota, 19 grudnia 2015

Karp smażony z sosem szarym

Karp smażony, to obowiązkowa pozycja na wigilinym stole. Miłym akcentem w tej potrawie jest sos szary, słodko-kwaskowy o piernikowej nucie. Rybę polewamy gorącym sosem lub podajemy osobno w dzbanuszku.
Potrawę przygotowałam w kuchni Regionalnych Smaków, aby propagować tradycyjne polskie przepisy.


niedziela, 13 grudnia 2015

Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami. Sałatka śledziowa.

Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami, można przygotować na tydzień lub dwa przed Świętami. Składniki sałatki są tak dobrane, że żaden z nich nie dominuje smakowo.
Śledzie można pokroić w kosteczkę lub pozostawić w formie większych kawałków, jak lubicie.

Jeśli szukacie pomysłów na potrawy świąteczne, zajrzyjcie do ściągawki, którą przygotowałam (klik).


wtorek, 8 grudnia 2015

Regionalne Smaki - GRUDZIEŃ. ZAPROSZENIE.

Karp smażony z sosem szarym będzie tematem kolejnego spotkania w kuchni Regionalnych Smaków. Myślę, że to odpowiednie danie na grudzień;) 
Karp w sosie piernikowym, szarym, czy piwnym pojawia się na wigilijnych stołach w wielu zakątkach Polski. 
Do wspólnego przygotowanie wybrałam Karpia smażonego z sosem szarym, potrawę wpisaną na Listę Produktów Tradycyjnych woj. wielkopolskiego.

Przepis będziemy publikować 19  grudnia 2015 r. (sobota) o godz. 20:00.
Po publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na karpia.

Zapraszam do wspólnego gotowania.



piątek, 27 listopada 2015

Francuski pasztet z wątróbki.

Pasztet z wątróbki należy do klasyki kuchni francuskiej. Jest to smarowidło do pieczywa o intensywnym smaku i aksamitnej konsystencji.
Pasztet serwuje się w temperaturze pokojowej, aby był miękki, aromatyczny i łatwy do rozsmarowania na pieczywie. Do pasztetu z wątróbki Francuzi podają lekko słodkie pieczywo (chałkę, brioszkę), grzanki lub bagietki.
Doskonałym dodatkiem do tego pasztetu może być konfitura z porzeczek, powidła śliwkowe lub chutnej z czerwonej cebuli (przepis tutaj).



czwartek, 26 listopada 2015

Piróg biłgorajski. Krupniak. Regionalne Smaki - Listopad


Piróg biłgorajski tradycyjnie wypiekany jest na Lubelszczyźnie. Potrawa została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych woj. lubelskiego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 
Jest to wytrawny wypiek z kaszy gryczanej, ziemniaków, twarogu i skwarków. Piróg wypieka się bez skórki (piróg ,,łysy") lub w drożdżowej skórce.
Piekłam piróg w cieście, podałam pokrojony na grube plastry, podsmażony na patelni. 
Piróg najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem śmietany, jogurtu, sosu grzybowego lub pieczarkowego.

Polecam upieczenie Piroga Biłgorajskiego i poznawanie nowych Regionalnych Smaków.


środa, 18 listopada 2015

Sałatka z fetą, pomidorami, papryką i ogórkiem

Najczęściej gotuję zgodnie z porami roku. Jednak w takie paskudnie szare i deszczowe dni mam ochotę na nieco przekory i przygotowuję potrawę letnia oraz bardzo kolorową. 
Nie trzeba chyba nikogo przekonywać jak pysznie smakują: feta, pomidory i papryka skropione cytryną i oliwą. Taką sałatkę lubię o każdej porze roku;)
Sałatkę podaje się z grzanką lub bagietką.


sobota, 14 listopada 2015

Regionalne Smaki - LISTOPAD. ZAPROSZENIE

W listopadzie zapraszam do upieczenia Piroga Biłgorajskiego. Potrawa została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych województwa lubelskiego.
Piróg biłgorajski, to wytrawny wypiek z kaszy gryczanej, zmieszanej z ziemniakami, serem i skwarkami owinięty ciastem krucho-drożdżowym lub upieczony bez ciasta, czyli bez skórki i wtedy będzie to piróg ,,łysy".

Przepis będziemy publikować 26  listopada 2015 r. (czwartek) o godz. 20:00.
Po publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na Piróg.

Zapraszam do wspólnego pieczenia.



wtorek, 10 listopada 2015

Kwaśnica na gęsinie.

Najsmaczniejszą kwaśnicę jaką jadłam zaserwowano w karczmie w Kościelisku. Zupa była ugotowana na gęsinie, składała się głównie z kapusty, ziemniaków, marchewki i minimalnej ilości gęsiny. Talerz z zupą prezentował się wyjątkowo skromnie wręcz ubogo, ale jej smak był genialny. A to zasługa gęsiny.
Ugotowałam kwaśnicę na rosole z gęsi, według własnego pomysłu i bardzo przypominającą tę góralską. Była kwaśna, aromatyczna i wyjątkowo smaczna.


sobota, 7 listopada 2015

Krem z dyni i jabłek z pesto. Zupa dyniowa.

Kremowa zupa z dyni i jabłek ma aksamitną konsystencję i lekko kwaskowy smak. Dodatek pesto rosso dodaje jej charakteru. Moje pesto rosso  jest bardzo wyraziste, kwaśne i pikantne. 



środa, 28 października 2015

Mini Pavlova, na Urodziny Bloga.

Pavlova, to wyjątkowo urodziwy torcik bezowy. Bardzo prosty w przygotowaniu, powstaje z kilku składników. 
Jednak chciałabym uprzedzić początkujących kucharzy, że dopóki nie nabiorą wprawy w pieczeniu bezy, może się ona czasem nie udać. Moje pierwsze bezy były zbyt przesuszone i nie miały wilgotnego środka. Dokładnie wysuszyć to można małe beziki, a beza do torów powinna mieć chrupki wierzch i piankowe wnętrze.
Jak to w przepisie na bezę trzeba dodać sporo cukru, ale bez tego wypiek się nie uda. Bardzo słodka beza jest zrównoważona niesłodzoną bitą śmietaną i kwaśnymi owocami.