piątek, 27 listopada 2015

Francuski pasztet z wątróbki.

Pasztet z wątróbki należy do klasyki kuchni francuskiej. Jest to smarowidło do pieczywa o intensywnym smaku i aksamitnej konsystencji.
Pasztet serwuje się w temperaturze pokojowej, aby był miękki, aromatyczny i łatwy do rozsmarowania na pieczywie. Do pasztetu z wątróbki Francuzi podają lekko słodkie pieczywo (chałkę, brioszkę), grzanki lub bagietki.
Doskonałym dodatkiem do tego pasztetu może być konfitura z porzeczek, powidła śliwkowe lub chutnej z czerwonej cebuli (przepis tutaj).



czwartek, 26 listopada 2015

Piróg biłgorajski. Krupniak. Regionalne Smaki - Listopad


Piróg biłgorajski tradycyjnie wypiekany jest na Lubelszczyźnie. Potrawa została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych woj. lubelskiego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 
Jest to wytrawny wypiek z kaszy gryczanej, ziemniaków, twarogu i skwarków. Piróg wypieka się bez skórki (piróg ,,łysy") lub w drożdżowej skórce.
Piekłam piróg w cieście, podałam pokrojony na grube plastry, podsmażony na patelni. 
Piróg najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem śmietany, jogurtu, sosu grzybowego lub pieczarkowego.

Polecam upieczenie Piroga Biłgorajskiego i poznawanie nowych Regionalnych Smaków.


środa, 18 listopada 2015

Sałatka z fetą, pomidorami, papryką i ogórkiem

Najczęściej gotuję zgodnie z porami roku. Jednak w takie paskudnie szare i deszczowe dni mam ochotę na nieco przekory i przygotowuję potrawę letnia oraz bardzo kolorową. 
Nie trzeba chyba nikogo przekonywać jak pysznie smakują: feta, pomidory i papryka skropione cytryną i oliwą. Taką sałatkę lubię o każdej porze roku;)
Sałatkę podaje się z grzanką lub bagietką.


sobota, 14 listopada 2015

Regionalne Smaki - LISTOPAD. ZAPROSZENIE

W listopadzie zapraszam do upieczenia Piroga Biłgorajskiego. Potrawa została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych województwa lubelskiego.
Piróg biłgorajski, to wytrawny wypiek z kaszy gryczanej, zmieszanej z ziemniakami, serem i skwarkami owinięty ciastem krucho-drożdżowym lub upieczony bez ciasta, czyli bez skórki i wtedy będzie to piróg ,,łysy".

Przepis będziemy publikować 26  listopada 2015 r. (czwartek) o godz. 20:00.
Po publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na Piróg.

Zapraszam do wspólnego pieczenia.



wtorek, 10 listopada 2015

Kwaśnica na gęsinie.

Najsmaczniejszą kwaśnicę jaką jadłam zaserwowano w karczmie w Kościelisku. Zupa była ugotowana na gęsinie, składała się głównie z kapusty, ziemniaków, marchewki i minimalnej ilości gęsiny. Talerz z zupą prezentował się wyjątkowo skromnie wręcz ubogo, ale jej smak był genialny. A to zasługa gęsiny.
Ugotowałam kwaśnicę na rosole z gęsi, według własnego pomysłu i bardzo przypominającą tę góralską. Była kwaśna, aromatyczna i wyjątkowo smaczna.


sobota, 7 listopada 2015

Krem z dyni i jabłek z pesto. Zupa dyniowa.

Kremowa zupa z dyni i jabłek ma aksamitną konsystencję i lekko kwaskowy smak. Dodatek pesto rosso dodaje jej charakteru. Moje pesto rosso  jest bardzo wyraziste, kwaśne i pikantne. 



środa, 28 października 2015

Mini Pavlova, na Urodziny Bloga.

Pavlova, to wyjątkowo urodziwy torcik bezowy. Bardzo prosty w przygotowaniu, powstaje z kilku składników. 
Jednak chciałabym uprzedzić początkujących kucharzy, że dopóki nie nabiorą wprawy w pieczeniu bezy, może się ona czasem nie udać. Moje pierwsze bezy były zbyt przesuszone i nie miały wilgotnego środka. Dokładnie wysuszyć to można małe beziki, a beza do torów powinna mieć chrupki wierzch i piankowe wnętrze.
Jak to w przepisie na bezę trzeba dodać sporo cukru, ale bez tego wypiek się nie uda. Bardzo słodka beza jest zrównoważona niesłodzoną bitą śmietaną i kwaśnymi owocami.


poniedziałek, 19 października 2015

Zalewajka z grzybami. Regionalne Smaki - Październik

Przepis na Zalewajkę z grzybami rozpoczyna spotkania z Regionalnymi Smakami. Co miesiąc będziemy gotować popularne i mniej znane potrawy z różnych regionów Polski. 

  Zalewajkę wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na tej liście znalazły się: Zalewajka z zasmażką (woj. łódzkie), Radomszczańska zalewajkaZalewajka świętokrzyskaZalewajka (woj. podkarpackie).

Pierwsze informacje o tej zupie pochodzą z XIX wieku, początkowo gotowano ją w rejonie Centralnej Polski, następnie przepis rozpowszechnił się na południowe regiony.
Podany poniżej przepis pochodzi z mojego rodzinnego domu i jest mieszanką przepisów na zalewajkę radomszczańską i łódzką. Wydaje się to dosyć logiczne, bo Piotrków Trybunalski leży mniej więcej w połowie drogi miedzy Łodzią i Radomskiem ;)

Bazą zalewajki są pokrojone, ugotowane w wodzie ziemniaki, następnie zalane żurem (ukwaszonym na mące żytniej razowej). 

Dodatkami do zupy mogą być:
  • świeże grzyby leśne lub suszone
  • marchew, cebula, czosnek
  • boczek wędzony, kiełbasa
  • skwarki - wytopione ze słoniny lub boczku
  • usmażona na rumiano cebula
  • do zabielenia: śmietana, śmietana z mąką, maślanka
Przepis na żuru znajdziecie tutaj.



poniedziałek, 12 października 2015

Wytrawne drożdżówki

Kolejne wspólne pieczenie blogerów, w październiku w Piekarni Amber powstały Wytrawne Drożdżówki. Jest to wypiek niebanalny, umożliwiający piekarzowi wykazanie się inwencją twórczą. Bułeczki są bardzo proste w przygotowaniu, nie trzeba być osobą doświadczoną w pieczeniu, aby wyczarować te pyszności. 
Upiekłam drożdżówki pełnoziarniste z ulubionymi dodatkami mojej rodziny. Powstały: mini cebularz, mini pizza i moja faworytka - drożdżówka ze gruszką i ostrym w smaku serem pleśniowym. 
Wytrawne drożdżówki dobrze będą smakowały jako dodatek do śniadania, kolacji. Można je zabrać na piknik, wycieczkę lub drugie śniadanie do szkoły lub pracy.


sobota, 10 października 2015

Zaproszenie Regionalne Smaki - Październik. ZAPROSZENIE

Zapraszam blogerów (nie tylko) do wspólnego gotowania. Nasze comiesięczne spotkania nazwałam Regionalne Smaki, ponieważ będziemy pichcić i popularyzować potrawy z różnych regionów Polski.
Jako pierwszą ugotujemy Zalewajkę z grzybami, charakterystyczną dla mojego rodzinnego regionu - okolic Piotrkowa Trybunalskiego. Pierwsze informacje o tej zupie pochodzą z XIX wieku, początkowo gotowano ją w rejonie Centralnej Polski, następnie przepis rozpowszechnił się na południowe regiony.

Zalewajkę wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na tej liście znalazły się: Zalewajka z zasmażką (woj. łódzkie), Radomszczańska zalewajkaZalewajka świętokrzyskaZalewajka (woj. podkarpackie).
Podany poniżej przepis pochodzi z mojego rodzinnego domu i jest mieszanką przepisów na zalewajkę radomszczańską i łódzką. Wydaje się to dosyć logiczne, bo Piotrków Trybunalski leży mniej więcej w połowie drogi miedzy Łodzią i Radomskiem ;)

Uczestnicząc we wspólnym gotowaniu możecie skorzystać z mojego przepisu lub innych przepisów na zalewajkę. Najważniejsze, żeby zachować tradycyjny charakter tej zupy. 
Bazą zalewajki są pokrojone, ugotowane w wodzie ziemniaki, następnie zalane żurem (ukwaszonym na mące żytniej razowej). 

Dodatkami do zupy są:
  • świeże grzyby leśne lub suszone
  • marchew, cebula, czosnek
  • boczek wędzony, kiełbasa
  • skwarki - wytopione ze słoniny lub boczku
  • usmażona na rumiano cebula
  • do zabielenia: śmietana, śmietana z mąką, maślanka

Bazy nie zmieniamy, a dodatki pozostawiam inwencji gotujących. 
Zachęcam do samodzielnego ukwaszenia żuru (przepis tutaj).

Zalewajkę gotujemy-kiedy chcemy:) 
Przepis publikujemy 19 października 2015 r. (poniedziałek) o godz. 19.00

Po publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na Zalewajkę.

Gotować mogą wszyscy chętni, nie tylko blogerzy. Blogerzy będą publikować ugotowane potrawy na swoich blogach. Osoby, które nie prowadzą bloga, a chcą się pochwalić tym co przygotowały wg przepisu, który zamieściłam - przysyłają zdjęcia i ewentualnie krótki opis potrawy.

Zapraszam do wspólnego gotowania.