wtorek, 18 sierpnia 2015

Rustykalna tarta ze śliwkami

Tartę ze śliwkami, na kruchym pełnoziarnistym cieście, piekłam po raz pierwszy, ale zapewne nie ostatni. Lubię szybkie ciasta z owocami i to właśnie takie jest. Jego przygotowanie nie zabiera zbyt wiele czasu, przygotowałam je w tzw międzyczasie podczas gotowania obiadu. Dodatkową zaletą tej tarty jest mała ilość użytego cukru i dodatek mąki pełnoziarnistej.
Tarta jest przepyszna, owocowa niezbyt słodka i aromatyczna. 


sobota, 15 sierpnia 2015

Sałatka z cukinii i papryki w wersji pikantnej i łagodnej

Pikantną sałatkę z cukinii i papryki przygotowałam inspirując się przepisami na sałatkę z ogórków i diabelskie ogórki z chili. Sałatka jest słodko-kwaśno-pikantna i bardzo smaczna. Dodałam do niej dużo czosnku i chili, dzieki temu efekt dosłownie zapiera dech;)
Może być dodatkiem do dań obiadowych, grillowanych mięs i kanapek. 
Poniżej podałam również przepis na łagodną wersję sałatki, bez chili i z mniejszą ilością czosnku.


czwartek, 13 sierpnia 2015

Leczo z kiełbasą chorizo

Leczo gotuje się w wersji wegetariańskiej (przepis tutaj) lub z dodatkiem kiełbasy. Do potrawy użyłam pikantnej kiełbasy chorizo, której smak dobrze komponuje się z duszoną papryką. Smakowitości potrawie dodaje wędzona papryka, jeśli jej nie mam, zastępuję słodką papryką w proszku.
Lekkiej ostrości nadaje potrawie pasta paprykowa (Harissa), którą można zastąpić mielonym chili. 
Leczo jest warzywną potrawką z papryki i świeżych pomidorów, ja używam przecieru pomidorowego ze względu na niechęć mojego dziecka do świeżych pomidorów. Jeśli chcecie użyć świeżych pomidorów, to szklankę przecieru należy zastąpić szklanką pomidorów bez skórek i nasion.
Leczo najlepiej smakuje podane z pszennym pieczywem lub ryżem.


wtorek, 4 sierpnia 2015

Cukinia w zalewie curry

Cukinia to jedno z warzyw, które wyjątkowo lubię. Można ją przygotować na wiele sposobów: grillować, faszerować, smażyć, dodawać do makaronów, zapiekanek i przygotować przetwory na zimę. W ubiegłym sezonie podałam przepisy na sałatki słoikowe z cukinią i kiszone cukinie. Tym razem przygotowałam cukinię w zalewie z curry, prawie identycznej jak do ogórków curry.
Do przepisu użyłam młodych, niewielkich cukinii, o bardzo miękkiej skórce. Jeśli macie duże cukinie z grubą skórką i dużymi nasionami, należy je obrać, wyciąć nasiona i pokroić w grube półplastry.
Cukinia w zalewie curry może być dodatkiem do dań obiadowych, kanapek i sałatek.



piątek, 24 lipca 2015

Zielona fasolka z gremolatą

Fasolkę szparagową tradycyjnie podaje się z bułką tartą zrumienioną na maśle. W moim rodzinnym domu mama podaje fasolkę w formie sałatki obiadowej z dodatkiem cebulki, czosnku i oleju. 
Odchodząc nieco od tradycji proponuję podanie fasolki szparagowej z gremolatą, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. 
Gramolata jest pochodzącym z kuchni włoskiej dodatkiem do dań, przydaje im mnóstwo aromatu i smaku.
Do tego dania używa się zielonej lub żółtej fasolki szparagowej albo obu naraz. Fasolka ładnie prezentuje się podana w całości, posypana gremolatą. Można również użyć fasolki, nadmiarowo ugotowanej na obiad, pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z gremolatą, oliwą i podać jako przystawkę, zabrać na piknik lub do pracy.



środa, 22 lipca 2015

Wegeburgery z marchewką

Nie będę oszukiwać, jaglanka nie jest moją ulubioną kaszą. Jest tak mdła i nijaka, że pomysł zrobienia z niej kotletów nie zachwycał mnie. Na Jadłonomii, natrafiłam na przepis na wegeburgery, autorka bardzo je zachwalała, komentarze były pozytywne, więc przemogłam moją jaglaną niechęć. 
No i wyszły pyszne, kotleciki, nie są ani jaglane, ani marchewkowe;) Mają delikatny słodko-pikantny smak i co ważne dzięki pieczeniu nie są tłuste, jak smażone kotlety.
Wegeburgery bardzo smakowały rodzinie, jedliśmy je na ciepło i zimno z sosem jogurtowym i ketchupem. Burgery podane w smacznej bułce, są doskonałą propozycją na drugie śniadanie.


niedziela, 12 lipca 2015

Diabelskie ogórki z chili i czosnkiem

Sezon ogórkowy w pełni, dodaję kolejny przepis słoikowy. Ogórki zrobione wg tego przepisu, są diabelsko pikantne, kwaśno-słodkie, czosnkowe i chrupkie. Są to ulubione ogórki męskiej części rodziny, znikają ze słoiczków w szybkim tempie.
Amatorom przetworów wersji na ostro zapewne przypadnie do gustu sałatka z cukinii i papryki.
Moje propozycje na łagodniejsze w smaku ogórki w octowej zalewie to: ogórki curry, ogórki konserwowe, sałatka z cukinii, ogórków, papryki i dyni, sałatka z ogórków na zimę.




wtorek, 7 lipca 2015

Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem

Chleby na zakwasie piekę do dawna, ale bułek jak dotąd nie piekłam. 
Na blogu Grahamka, weka i kajzerka, znalazłam przepis na te bułki. Przez pierwsze kilka pieczeń miałam kłopot z uformowaniem kształtnych bułeczek, ciasto było troszkę za luźne. Po niewielkiej korekcie przepisu (więcej mąki, mniej wody) piekę już całkiem kształtne bułeczki. 

Bułeczki są bardzo lekko chrupiące, z dziurkowanym, wilgotnym miękiszem, a dodatek pieczonego czosnku daje  niesamowicie pyszny efekt.

Ania, autorka bloga Kuchennymi drzwiami, organizująca comiesięczne wspólne pieczenie w ramach Piekarni Amber poprosiła, abym zaproponowała lipcowy przepis. Bez wahania wskazałam przepis na te pyszne bułki na zakwasie.


sobota, 4 lipca 2015

Chłodnik Dwa ogórki. Odchudzamy.

Chłodnik Dwa ogórki, to idealne danie na upały. Ogórki pokrojone w kosteczkę pysznie chrupią, a zielenina dodaje zupie mnóstwo smaku.
W upalne dni przed podaniem można dodać do chłodnika kostki lodu.
Chłodnik podaję z razowymi podpłomykami lub chlebem żytnim razowym.
Sprawdź również przepis na chłodnik na kwasie z buraków i chłodnik z awokado.


piątek, 3 lipca 2015

Konfitura truskawkowa z nutą wanilii i cytryny

W tym roku konfiturę truskawkową zrobiłam z dodatkiem wanilii i cytryny. Smak truskawek w konfiturze nie został znacząco zmieniony przez te dodatki. 
W przepisach na konfitury najczęściej używa się owoców i cukru w proporcjach 3:1. Do mojej konfitury użyłam mniej cukru, ponieważ nie lubię przesłodzonych przetworów. 
Jeśli lubicie kwaskowe konfitury, to polecam przepis na konfiturę z truskawek i czerwonej porzeczki.