poniedziałek, 29 września 2014

Pieczone pierogi z mięsem

Pieczone pierogi robi się nieco szybciej niż tradycyjne gotowane. Wystarczy zagnieść ciasto, przygotować farsz, ulepić pierogi, a następnie piecze się wszystkie pierogi jednocześnie.
Zachęcam do przygotowania pieczonych pierogów, które smakowały całej rodzinie. Ciasto wg tego przepisu, po upieczeniu jest bardzo delikatne i kruche, a na etapie przygotowania pierogów z łatwością można je rozwałkować. 
Przygotowując pierogi w domu, mamy pewność co do jakości użytych składników, szczególnie mięsa. Do farszu można użyć mięsa i warzyw z rosołu i tak będą lepsze niż kupne.
Klasyczne, gotowane pierogi przygotowuję w dużych ilościach i część mrożę. Pierogi pieczone mają tak delikatne ciasto, że nie nadają się do mrożenia. 
Problem nadmiaru pierogów jednak nie zaistniał, postarali się o to domownicy, szczególnie dziecko. 



Składniki ciasta: 
  • 320 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 duże jajko 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • żółtko do posmarowania pierogów
Składniki farszu:
  • 4 udka kurczaka (bez skóry)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • niewielki kawałek selera
  • 1 duża cebula
  • 1,5 łyżki masła
  • łyżeczka oleju do podsmażenia cebuli
  • sól, pieprz, mielona kolendra, zioła prowansalskie - do smaku
Przygotowanie farszu:
  • Udka kurczaka, marchewki, pietruszkę, seler, zalać wodą i gotować, aż mięso będzie miękkie. 
  • Ugotowane warzywa i mięso wyjąć wywaru. Wywar zachować do ugotowania zupy.
  • Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. 
  • Mięso oddzielić od kości i zmielić wraz z gotowanymi warzywami i zeszkloną cebulą, przy pomocy maszynki do mięsa.
  • Dodać do farszu masło i doprawić do smaku solą, pieprzem, kolendrą i ziołami prowansalskimi.
  • Wyrobić farsz na gładką masę.

Przygotowanie ciasta:
  • Z przygotowanych składników zagnieść ciasto, nie wyrabiać zbyt długo, bo będzie twarde.
  • Z ciasta uformować kulę, zawinąć w torbę foliową i schłodzić w lodówce przez godzinę.
  • Ciasto rozwałkować na placek grubości 3-4 mm. Przy pomocy wykrawacza do pierogów lub szklanki, wycinać kółka z ciasta, na środku każdego układać czubatą łyżeczkę farszu.
  • Składać ciasto na pół, zlepić dokładnie brzegi i za pomocą widelca docisnąć brzegi pierogów.
  • Pierogi układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odległości między nimi. 
  • Pierogi posmarować rozkłóconym żółtkiem.
  • Pierogi piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Smacznego

czwartek, 25 września 2014

Jarmuż z ziemniakami

Inspiracją do przygotowania jarmużu z ziemniakami była chorwacka blitva. Zachwyciłam się tą prostą potrawą, podaną jako dodatek do grillowanych kalmarów. Chorwaci gotują ziemniaki pokrojone w kostkę wraz z boćwiną lub szpinakiem, przyprawiając oliwą z oliwek i cytryną. 
Podanie jarmużu z puree ziemniaczanym, to już pomysł Irlandczyków, którzy nadali tej potrawie wdzięczną nazwę - colcannon.
Wymieszałam składniki blitvy i calcannon, dodałam trochę czosnku, świeżo zmielonego pieprzu i pyszne danie gotowe.
Nie zapomnijcie dodać soku z cytryny, ponieważ to co najlepsze z jarmużu, najlepiej wchłania się w warunkach zakwaszenia;)
Pierwsza wersję potrawy przygotowałam dodając do lekko podgotowanych ziemniaków, garść jarmużu. Gotowałam do miękkości składników, odcedziłam i dokładnie wymieszałam. Biało-zielona masa nie prezentowała się nazbyt atrakcyjnie, aby dziecko chciało spróbować.
Druga wersja, przygotowana tak jak opisałam poniżej była smaczniejsza i wizualnie przyjemniejsza.

Dla podkręcenia smaku, puree skropić smakową oliwą z oliwek i oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem

sobota, 20 września 2014

Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym

Jeszcze kilka lat temu budziło zdziwienie, gdy pytałam w warzywniaku o dynię. Dziś dynia już na dobre zagościła na polskich stołach i zaczyna robić coraz większą karierę. Najczęściej z dyni gotujemy zupy, ale coraz śmielej używamy jej jako składnika farszy, gulaszu, ciast, placków.
Z dyni i serka jogurtowego przygotowałam przepyszne, puszyste placuszki. Dobrze smakują na ciepło i na zimno. Dodatkiem do placuszków jest delikatny w smaku dip czosnkowy. Dip jest połączeniem serka z czosnkiem niedźwiedzim i jogurtu, doskonale pasuje do placuszków.





Składniki na placuszki:
  • 600 g obranej dyni hokkaido
  • 150 g serka Almette jogurtowego
  • 3 cienkie cebulki dymki
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 10 gałązek natki pietruszki
  • curry, sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Składniki na dip:
  • 100 g serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Obraną dynię utrzeć na tarce o grubych oczkach. 
  • Dymkę i pietruszkę drobno pokroić. 
  • Warzywa i serek wymieszać, dodać jajko i mąkę.
  • Masę na placuszki przyprawić solą, pieprzem i curry.
  • Odstawić na 15 minut, aby masa nieco stężała.
  • Placuszki smażyć na oleju na średnio rozgrzanej patelni.
  • Składniki dipu dokładnie wymieszać i przyprawić.
  • Ciepłe placuszki podawać wraz z dipem.
Smacznego

środa, 17 września 2014

Suszenie i mrożenie liści warzyw

W sezonie, kiedy włoszczyzna jest sprzedawana w całości, wybieram taką z dużymi i ładnymi liśćmi. Po umyciu i posegregowaniu suszę lub mrożę liście warzyw. W ten sposób przygotowuję zapas aromatycznej zieleniny na zimę. Suszone liście doskonale się przechowują, używam ich do zup, sosów, farszy. 
Jeszcze więcej aromatu i smaku mają mrożone liście. Mrożony koperek dodany do puree ziemniaczanego, smakuje jak ten kupiony w czerwcu;) Grube, mrożone łodyżki lubczyku i selera nadają gotowanemu rosołowi wyjątkowej świeżości i aromatu.
Poniżej podaję sposób na suszenie liści warzyw w piekarniku, dla osób nieposiadających suszarki do warzyw.
Liście warzyw najlepiej mrozić w plastikowych torebkach na mrożonki, które są bardzo trwałe i zajmują mało miejsca w zamrażalniku.






Składniki - liście jednego z wymienionych warzyw:
  • liście selera
  • liście pietruszki
  • liście lubczyku
  • koperek
  • zielone części pora

Suszenie:
  • Liście umyć i całkowicie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego lub ściereczki.
  • Liście oddzielić od dużych łodyżek. Jeśli będziesz suszyć liście pora, należy je pokroić bardzo drobno.
  • Rozłożyć luźno, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Suszyć liście w piekarniku nagrzanym do 50 stopni, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wyjątek stanowi suszenie liści pora, wymaga wyższej temperatury - 70 stopni.
  • Czas suszenia zależy od grubości liści, a trwa minimum godzinę.
  • Wysuszone liście przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika lub słoika.
  • Suszone liście warzyw zachowują doskonały smak i aromat nawet przez rok. Pod warunkiem, że są przechowywane w szczelnie zamkniętych słoiczkach.

Mrożenie:
  • Liście umyć i całkowicie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego lub ściereczki. Bardzo ważne, aby liście były absolutnie suche i zamroziły się każdy osobno.
  • Liście oddzielić od dużych łodyżek. Przełożyć do torebek na mrożonki. Torebki wypełnić do 1/3 pojemności, zawiązać. 
  • Torebki ułożyć na płasko w zamrażalniku, a mrożone liście rozmieścić w nich w miarę luźno. Zamrożone w ten sposób liście będzie łatwo wyjąć i użyć do gotowania.
  • Grube łodyżki warzyw mają dużo smaku i aromatu i warto je również mrozić. Łodygi należy pokroić na równe kawałki i mrozić tak jak liście. Łodygi mrozić oddzielnie od liści.
  • Liście warzyw można mrozić w plastikowych pojemniczkach, przeznaczonych do mrożenia. Ja jednak stosuję do mrożenia warzyw wyłącznie torebki, ponieważ zajmują w zamrażalniku mniej miejsca niż pojemniki.
  • Zamrożone liście warzyw można przechowywać do 6 miesięcy.

Smacznego

piątek, 12 września 2014

Prażuchy.

Prażuchy, to dziś nieco zapomniana potrawa prostej kuchni wiejskiej. Znana jest pod wieloma nazwami, w okolicach mojego rodzinnego Piotrkowa Trybunalskiego nazywa się ją prażuchy, prażoki lub dusicha. W innych regionach jest to porka, fusier, lemieszka i moja ulubiona nazwa - psiocha:))

Jeden z wariantów tej potrawy dzięki staraniom Koła Gospodyń Wiejskich z Podlesic (woj. śląskie) został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych  pod wdzięczną nazwą Kluchy połom bite.

Potrawa jest banalnie prosta, ugotowane ziemniaki ubija się na gładką masę wraz z zaparzoną mąką.
Z masy ziemniaczanej formuje się kluski za pomocą łyżki maczanej w tłuszczu.
Prażuchy podaje się okraszone zrumienionym, wędzonym boczkiem lub usmażoną na złoto cebulką.
Są dodatkiem do kwaśnych zup, takich jak: kapuśniak, ogórkowa lub zalewajka. 
Doskonale smakują odsmażone na patelni - mocno przyrumienione  podaje się z kiszonym ogórkiem lub kwaśnym mlekiem.


poniedziałek, 8 września 2014

Kiszona brukselka

Wyobrażam sobie, że mnóstwo osób widząc nazwę przepisu pomyśli ... błeee, okropność. Większość osób, które znam nie lubi brukselki, chyba nawet szpinak nie ma tylu wrogów, co ta mała, śliczna kapustka. Niechętnych brukselce, zapraszam do lektury innych wpisów na blogu, milszych Waszym kubkom smakowym;)
A ja uwielbiam brukselkę w każdej postaci, pod warunkiem, że nie jest rozgotowana. Pomysł na kiszenie brukselki wydał mi się bardzo ciekawy, więc zrobiłam na próbę kilka słoiczków.
Brukselka, będąca dzieckiem kapusty i jarmużu, świetnie daje się ukisić. Aby nie była zbyt twarda, została obgotowana i zalana wodą z kiszonych ogórków. Czy to nie jest świetny pomysł na kiszone warzywo?
Kiszona brukselka jest smacznym dodatkiem do obiadowych, kanapek i mięs z grilla. 


Składniki:
  • brukselka
  • na każdy słoik: 2 ząbki czosnku, kilka gałązek koperku
  • woda z kiszonych ogórków, do wypełnienia słoika
Przygotowanie:
  • Brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści, ugotować al dente.
  • Wystudzoną brukselkę ułożyć w słoikach, wraz z obranym czosnkiem i gałązkami kopru. 
  • Słoki uzupełnić wodą z kiszonych ogórków.
  • Słoiki odstawić na 3-4 dni w chłodne miejsce, po tym czasie brukselka będzie ukiszona.
  • Kiszoną brukselkę można krótko pasteryzować, wtedy nadaje się do przechowywania na zimę.
Smacznego

wtorek, 2 września 2014

Zupa krem z cukinii i curry

Co przygotować ,,na szybko do jedzenia", gdy wracamy do domu głodni? Oczywiście zupę;) Jestem fanką prostych, warzywnych zup kremów. Przygotowuje się w kilka chwil, wystarczy obrać cebulę i jakieś warzywko (jakie masz w lodówce). Szybko podsmażyć na odrobinie oleju, krótko pogotować i zmiksować. Pyszna, niskokaloryczna zupa gotowa! Najczęściej szybkie zupy krem przygotowuję z cukinii, dyni, marchewki, brokuła, pora, kukurydzy. Takie proste zupy przyprawiam świeżym imbirem, curry, chilli, kolendrą, czosnkiem, gałką muszkatołową, ziołami.

Do ugotowania zupy użyłam cukinii ze skórką, dlatego ma intensywnie zielony kolor.

Składniki:
  • 2 niewielkie zielone cukinie (o łącznej wadze 70 dkg)
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 2 szklanki bulionu drobiowego lub wody
  • 1 łyżka oleju lub masła
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  • Olej rozgrzać w garnku, dodać pokrojoną cebulę i dusić kilka minut.
  • Następnie dodać obraną i drobno pokrojoną cukinię. Można pozostawić trochę skórki na cukinii, wtedy zupa będzie intensywnie zielona.
  • Wlać bulion i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Pod koniec gotowania dodać curry.
  • Zupę lekko ostudzić i zmiksować na gładki krem.
  • Dodać do zupy jogurt naturalny i podgrzać na niewielkim ogniu.
  • Zupę rozlać na talerze, dekorując łyżeczką jogurtu.
Zobacz również inne zupy krem, które gotowałam:

Smacznego

sobota, 30 sierpnia 2014

Makaron z sosem śmietankowo-borowikowym

Nie ma lepszego pomysłu na szybki obiad, jak makaron z sosem domowej roboty. Danie przygotowuje się ok. 20 minut, jest przepyszne i bardzo aromatyczne.


czwartek, 28 sierpnia 2014

Ocet malinowy

Ocet malinowy jest doskonałym dodatkiem do sałat, dressingów i marynat. Ocet owocowy można przygotować z malin, truskawek, jeżyn, czarnych porzeczek, jagód. Owoce nadają kolor i aromatyzują ocet. Po dłuższym przechowywaniu kolor octu owocowego, traci nieco intensywność, ale nadal jest pyszny.
Octem malinowym skrapiam sałaty lub dodając trochę oliwy robię aromatyczny dressing do sałatek warzywnych.


Składniki:

  • 3/4 szklanki malin
  • ocet jabłkowy lub ocet z białego wina - octu użyć tyle, aby zakrył maliny i wypełnił słoik
  • 1 płaska łyżka cukru
  • słoik o pojemności 300 ml


Przygotowanie:

  • Maliny wymieszać z cukrem, przełożyć do słoika i zalać octem. Ocet musi zakrywać maliny.
  • Słoik lekko zakręcić i pozostawić na tydzień w ciemnym miejscu.
  • Po tym czasie, gdy ocet zabarwi się na malinowo, zlać go do butelki, odcedzając owoce.
  • Ocet trzeba przechowywać ciemnym miejscu lub ciemnej butelce.


Smacznego

wtorek, 26 sierpnia 2014

Sałatka pomidorowa z tuńczykiem

Sezon na pomidory w pełni. Na straganach jest duży ich wybór: czerwone, różowe, zielone, czerwono-brązowe, żółte, pomarańczowe, w różnych kształtach i rozmiarach. Wow! Ta różnorodność ma również wpływ na smak pomidorów. 
Przygotowałam sałatkę z czerwonych i żółtych podłużnych pomidorów i małych zielonych pomidorków i dużych czerwono-brązowych. Użyłam również bazylii tajskiej, która ma przyjemny, anyżkowy smak. 
O smaku i charakterze sałatki decyduje dressing. W zależności od ilości użytych składników może być mniej lub bardziej ostry, słony lub kwaśny.
Jeśli lubicie pikantne potrawy dodajcie więcej czosnku i sosu habanero/tabasco. Egzotyczny charakter sałatce nadaje sos rybny i olej sezamowy i ich ilość będzie miała również wpływ na smak sałatki.
Proporcje składników dressingu tak dobrałam, aby był on zrównoważony i żaden smak nie dominował.





Składniki:
  • kilka pomidorów (najlepiej gruntowych, w różnych kolorach)
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • świeże liście bazylii tajskiej lub innej ulubionej zieleniny (bazylia, kolendra, natka pietruszki, tymianek)
Dressing:
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych lub nerkowców (bez soli)
  • 1,5 łyżeczki sosu rybnego (można zastąpić sosem sojowym)
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 mała dymka ze szczypiorkiem
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy dużej cytryny
  • kilka kropli oleju sezamowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka kropli (6-8) sosu habanero lub sosu tabasco
Przygotowanie:
  • Tuńczyka odcedzić z zalewy na sicie.
  • Pomidory umyć i pokroić na plastry lub w ósemki
  • Orzechy i czosnek drobno posiekać za pomocą ostrego noża. Dymkę również drobno pokroić.
  • Wszystkie składniki dressingu przełożyć do niewielkiego słoiczka, szczelnie go zakręcić i dokładnie wymieszać.
  • Pokrojone pomidory ułożyć w misce, dodać rozdrobnionego tuńczyka i polać dressingiem.
  • Udekorować sałatkę liśćmi bazylii.

Smacznego

Zobacz również inne przepisy na sałatki warzywne:
Sałatka z komosy ryżowej, pieczonej dyni i fety
Sałatka z młodych ziemniaków i bobu
Sałatka z pieczonych buraków
Styryjska sałatka ziemniaczana z olejem dyniowym
Sałatka z fenkułem i orzechami
Sałatka słoikowa
Tradycyjna sałatka jarzynowa