wtorek, 31 grudnia 2013

Mini tartinki z ciasta francuskiego

Mini tartinki niezależnie od dodatków są świetną propozycją na danie imprezowe. Wystarczy przygotować 2-3 pasty o wyrazistych smakach, nałożyć na spody z ciasta francuskiego i kilka półmisków maleńkich przekąsek, powstaje ekspresowo.



poniedziałek, 30 grudnia 2013

Pesto rosso

Pesto rosso, czyli sycylijska odmiana sosu pesto, którego składniki są ucierane w moździerzu. W kuchni sycylijskiej, widoczne są wpływy kuchni Maghrebu i tradycyjne w pesto orzeszki pinii, zastępuje się migdałami i obowiązkowo dodaję się słodki składnik - cukier lub rodzynki. Jednak najważniejsze w tym sosie są przepyszne suszone na słońcu pomidory.  
Pesto rosso ma bardzo wyrazisty, kwaśno-słodki smak, dzięki czemu wystarczy dodać go do potrawy w niewielkiej ilości. Często dodaję to pesto do warzyw gotowanych na parze, jedna łyżeczka sosu (ok. 40 kcal) zdecydowanie poprawia smak dużej miski dietetycznych warzyw ;) 
Pesto rosso dodaje się do makaronów, kanapek, pasztetów wegetariańskich, past twarogowych, roladek drobiowych i mnóstwa innych potraw.


sobota, 28 grudnia 2013

Sałatka z tortellini i pesto

Tą sałatkę można przygotować ekspresowo, szczególnie gdy w domu pojawią się niespodziewani goście. Wystarczy ugotować tortellini, pokroić mozzarellę, dodać pesto, pestki dyni i sałatka gotowa.


piątek, 27 grudnia 2013

Guacamole - meksykańska salsa

Gacamole - przepyszny sos (salsa) z avocado, limonki, soli, chilli, kolendry, cebuli i pomidorów. Smakuje całej rodzinie, jeszcze się nie zdarzyło, żeby udało się przygotować go wystarczająco dużo. Zawsze mamy niedosyt ;)
Guacamole podaje się z nachos, quesadillą, jako dodatek do kanapek.


czwartek, 26 grudnia 2013

Pesto bazyliowe

Nigdy nie smakowało mi pesto bazyliowe kupione w sklepie. Nawet te rodem z Włoch, były dla mnie za mdłe. Kiedyś trafiłam na przepis, gdzie do klasycznych składników pesto dodano również sok z cytryny. Postanowiłam sama skomponować smak pesto i tak się zagalopowałam, że pierwsze próby z tym przepisem można nazwać sosem czosnkowo-cytrynowym. Jednak z czasem dopracowałam recepturę i teraz na pierwszym planie jest bazylia, pozostałe składniki tylko uzupełniają smak.
Pesto bazyliowe robię dosyć często, wykorzystuję go jako dodatek do makaronu, tortellini, sałatek.



środa, 25 grudnia 2013

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Spotkałam się kilkakrotnie na blogach kulinarnych wpisy, których autorzy z lekkim rumieńcem zażenowania tłumaczą się, że zamieszczają przepis na pospolitą sałatkę jarzynową. Uważam, że niesłusznie, bo ugotować dobry rosół lub poprawnie zrobić sałatkę jarzynową, niewielu potrafi.
Sałatka jarzynowa należy do dań, które robię na zamówienie rodziny na różne uroczystości i jeszcze nam się nie znudziła. Najważniejsze w niej są grubo krojone warzywa korzeniowe ugotowane al dente. Pozostałe składniki nadające sałatce charakteru są skrojone bardzo drobno. Dodatek dobrego majonezu i musztardy dopełnia smaku.



wtorek, 24 grudnia 2013

Śledzie w miodzie

Ta sałatka śledziowa cieszy się powodzeniem na wszystkich imprezach. Ma wyrazisty słodko-kwaśny smak.

Zdjęcie jest wątpliwej jakości, ale takie są efekty korzystania ze wspólnego aparatu z chochlikiem robiącym astrozdjęcia. Format do fotografii galaktyk, jak widać nie jest korzystny do fotografii kulinarnej ;P

Składniki:
  • 1 kg śledzi (lekko solonych)
  • 4-5 cebuli (duże)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki octu spirytusowego
  • 2-3 łyżki miodu
  • duży koncentrat pomidorowy (ok. 280 g)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ok. 4 goździków (utartych na proszek)
  • 2-3 kieliszki żubrówki
  • sól, pieprz, papryka czerwona do smaku

Przygotowanie:
  • Cebule pokroić w grubą kostkę i podsmażyć do miękkości na oleju. 
  • Do cebuli dodać ocet i smażyć 3 minuty na wolnym ogniu. 
  • Dodać koncentrat pomidorowy, cynamon i goździki i smażyć kolejne 3 minuty. Przed dodaniem miodu trzeba przestudzić masę cebulową, aby była ciepła, ale nie gorąca. 
  • Masę doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i dodać żubrówkę. 
  • Schłodzić masę, przed dodaniem do śledzi - musi być zimna.
  • Śledzie pokroić na plastry (2 cm), ułożyć w naczyniu warstwę śledzi, posmarować masą cebulową, ułożyć tak samo kolejne warstwy.
  • Wstawić do lodówki na minimum 1 dzień.

Smacznego

poniedziałek, 23 grudnia 2013

niedziela, 22 grudnia 2013

Sałatka z paluszków krabowych i ananasa

Sałatka z paluszków krabowych z dodatkiem ananasa podana będzie na Wigili. Moje dziecko jeszcze nie jada śledzi i ta sałatka będzie dla nich alternatywą;)


Składniki:
  • 12 paluszków krabowych
  • 20 dkg ananasa z puszki (ok 3/4 puszki)
  • kukurydza - mała puszka ok. 200 ml
  • 2 jaka eko ugotowane na twardo
  • 1/2 małego pęczka natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:


Paluszki krabowe pokroić na 1 cm kawałki.
Paluszki krabowe skropić sokiem z cytryny.
Jajka drobno pokroić.

Natkę pietruszki drobno posiekać.
Ananasa drobno pokroić i odsączyć na sicie.
Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do sałatki.
Dodać sól i pieprz.
Dodać majonez, delikatnie wymieszać sałatkę. Wstawić do lodówki na 1/2 godziny, aby smaki się połączyły.
Smacznego