sobota, 7 grudnia 2013

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński to słodko-kwaśna zupa pełna warzyw. Dzięki dodatkowi fasoli jest bardzo sycąca i szczególnie polecana na zimne dni takie jak dziś.
Kiedyś barszczyk ukraiński znałam jako niezbyt smaczną zupę z mrożonki. Postanowiłam spróbować jak będzie smakować w wersji domowej, jednak trochę zniechęcała mnie bardzo długa lista składników. Byłam przekonana, że zupa jest bardzo pracochłonna, a ja lubię szybkie gotowanie. Nie było tak źle jak sądziłam, w gotowanie trwa ok. 25 minut, a zupa okazała się przepyszna!. I kiedy przychodzi mi na nią ochota, a nie mam gotowanej fasoli, to używam fasoli z puszki, gdy nie mam kwasu z buraków, to używam koncentratu barszczu. 
Kto jeszcze nie próbował barszczu ukraińskiego, niech ugotuję go choć raz. Każdy, kto spróbował zupy wg tego przepisu, bardzo ją chwalił.




Składniki:
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 małe buraczki
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/3 pora 
  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli lub puszka fasoli
  • 1 garść drobno pokrojonej białej kapusty
  • 1/2 garści pokrojonej kapusty kiszonej
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 - 2 łyżki oleju
  • 1 litr mocnego bulionu wołowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki kwasu z buraków lub kilka łyżek koncentratu barszczu czerwonego
  • 2 ząbki czosnku
  • woda
  • sól, pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki śmietany do zupy
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka gałązek kopru
  • gęsta śmietana do dekoracji

Przygotowanie:

  • Warzywa pokroić w kostkę, kapustę kiszoną poszatkować, przesmażyć na oleju w garnku, w którym będzie gotowana zupa.
  • Pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy, smażyć jeszcze 1 minutę.
  • Dolać wodę w ilości takiej, aby zakryła warzywa, posolić, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
  • Warzywa gotować do miękkości pod przykryciem.
  • Następnie do ugotowanych warzyw, dodać bulion wołowy, ugotowaną fasolę, kwas z buraków, cukier. Gotować jeszcze 10 minut.
  • Po tym czasie należy zupę przyprawić solą i pieprzem
  • Dodać w całości gałązki natki pietruszki i kopru i lekko zmiażdżone ząbki czosnku (te produkty mają nadać smak i zapach, należy je wyjąć z garnka przed podaniem zupy).
  • Dodać śmietanę, gotować jeszcze 2 minuty. Następnie wyłączyć gaz i pozostawić zupę na 15 minut, aby wszystkie produkty oddały smak.

Podając barszcz, dekorować go kleksem gęstej śmietany.


Smacznego


piątek, 6 grudnia 2013

Rydze po cygańsku

Nadeszła zima, za oknem wieje lodowaty orkan, miło otworzyć słoiczek z jesiennymi zapasami. Rydze po cygańsku przygotowałam w październiku, w szczycie sezonu grzybowego.

Składniki:
  • 3 kg rydzy
  • 10 średnich cebul
  • duży słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1 i 1/2  szkl. octu 5%
  • 1 i 1/2  szkl. oleju słonecznikowego
  • 1 i 1/2  szkl. wody przegotowanej
  • garść rodzynek
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 8 liści laurowych
  • 6 łyżeczek cukru
  • 3 łyżeczki soli
Przygotowanie:
  • Rydze obgotować w osolonej wodzie ok. 10 minut. 
  • Przestudzić i pokroić w paseczki. 
  • Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Do cebuli dodać pozostałe składniki, podlać wodą i dusić ok. 15 minut. 
  • Następnie przełożyć do słoików i pasteryzować.
Smacznego

czwartek, 5 grudnia 2013

Sałatka z paluszków krabowych. Sałatka imprezowa.

Sałatka z paluszków krabowych jest lubiana przez całą rodzinę. Jej przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. Właśnie przygotowując tą sałatkę, moje dziecko stawiało swoje pierwsze,  kuchenne kroki;) Efekt tych prac można obejrzeć poniżej.


środa, 4 grudnia 2013

Chleb staropolski

Pyszny chleb domowy o sprężystym, lekko wilgotnym środku i chrupiącej skórce.



Składniki:
Biga
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 6 g drożdży lub 3 g suchych drożdży
Przygotowanie:
  • Wymieszać składniki bigi, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1/2 - 2 godziny. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.
Następnie dodać:
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g maki żytniej pełnoziarnistej
  • 300 g zakwasu żytniego
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki nasion dyni
  • 2 łyżki sezamu
  • nasiona czarnuszki do posypania chleba
Przygotowanie:
  • Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do keksówki, posmarowanej olejem i posypanej otrębami.
  • Wierzch ciasta polać łyżką wody i pokropić olejem, następnie wyrównać ciasto za pomocą łyżki, posypać czarnuszką.
  • Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
  • Po 1 - 2 godzinach ciasto wyrośnie i wypełni całą blaszkę.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, ścianki piekarnika pryskać wodą.
  • Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 40 minut.
  • 10 minut przed końcem pieczenia wyjąć chleb z foremki i dopiekać bez niej.
  • Po upieczeniu zawinąć chleb w wilgotną ściereczkę i pozostawić do ostygnięcia.


Smacznego

Przepis dodaję do akcji Domowe pieczywo i bułki

Domowe pieczywo i bułki

wtorek, 3 grudnia 2013

Dietetyczna zupa z dyni i imbiru

Pyszna i sycąca zupa, lekko słodka z bardzo ożywczą nutą imbiru. Zupa składa się minimalnej ilości składników, ugotowana jest na wodzie, bez dodatku śmietany. Dzięki niskokalorycznej dyni i sporej ilości imbiru (który przyspiesza metabolizm) można polecić tą zupę osobom odchudzającym się.

 Składniki:
  • 1/2 dyni hokkaido 
  • 1 cebula
  • kawałek imbiru (wielkości kciuka)
  • sól, pieprz - do smaku
  • ewentualnie sos sojowy
  • woda lub odtłuszczony bulion drobiowy (ja użyłam wody)
  • 1 łyżeczka oleju 

Przygotowanie:

  • Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć w garnku na oleju.
  • Dodać dynię pokrojoną w drobną kostkę - chwilę podsmażyć.
  • Dolać do garnka tyle wody, aby zakrył dynię.
  • Gotować do miękkości, ewentualnie uzupełniać wygotowana wodę. 
  • 2 minuty przed zakończeniem gotowania dodać imbir - obrany, starty na bardzo drobnych oczkach tarki. Dzięki dodaniu imbiru na tym etapie gotowania, nie traci on cudownie świeżego smaku. 
  • Pozostawić zupę do lekkiego ostygnięcia, a następnie zmiksować.
  • Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie dodać trochę sosu sojowego, ale nie za dużo bo zupa straci ładny kolor.

Smacznego


poniedziałek, 2 grudnia 2013

Naleśniki biszkoptowe

Naleśniki biszkoptowe zawsze się udają, są puszyste, delikatne i mają mniej kalorii niż tradycyjne naleśniki. Smaży się je bez tłuszczu, na patelni teflonowej, dodając kilka kropli oleju przed smażeniem.
Naleśniki wg tej receptury są bardzo elastyczne i można je zwijać na różne sposoby.


Z podanych składników usmażyłam 11 naleśników.




Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 jajka eko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oleju ryżowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:
  • Białka jajek z solą - ubić na sztywną pianę.
  • Pozostałe składniki zmiksować na jednolitą masę.
  • Delikatnie połączyć z ubitymi białkami, odstawić na 15 minut.
  • Przed smażeniem pierwszego naleśnika, dodać kilka kropli oleju, na dobrze rozgrzaną patelnię. Następne naleśniki smażyć bez dodatku tłuszczu.

Smacznego

niedziela, 1 grudnia 2013

Kakaowe ciasteczka adwentowe

Ciasteczka kakaowe piekę od kilku lat, na  imprezy przedszkolne, teraz już szkolne. Ciasteczka są niezbyt słodkie i aromatyczne. W przeciwieństwie do ciastek maślanych nie tracą kształtu podczas pieczenia. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej, ciasto jest bardzo elastyczne, można wykroić z niego skomplikowane kształty ciasteczek.
Dziś ciasteczka zostały udekorowane w formie ,,kalendarza adwentowego".




Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 75 g cukru pudru
  • 1 jajko eko
  • 125 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 ml aromatu migdałowego

Przygotowanie:
  • Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać jajko i aromat migdałowy.
  • W misce wymieszać - mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Powstałą mieszankę dodawać po łyżce do miksowanej masy. 
  • Zagniecione ciasto przełożyć do torebki foliowej i schłodzić 1/2 godziny w lodówce.
  • Ciasto rozwałkować na cienkie placki, podsypując mąką.
  • Wycinać ciasteczka za pomocą foremek.
  • Piec przez 10 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni.
Upieczone i wystudzone ciasteczka można ozdabiać polewą, lukrem lub obsypać cukrem pudrem.

Smacznego

sobota, 30 listopada 2013

Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym

Makaron z zielonym sosem brokułowo-serowym zaliczam do pierwszej dziesiątki ulubionych dań z makaronem. Smakuje dzieciom i dorosłym, ma tylko jedną wadę - jest dosyć kaloryczny. Warto jednak nie bacząc na kalorie, przygotować to danie, które syci największy głód i poprawia humor ;).





Składniki:

  • Tagliatelle dla 3 osób
  • 5 różyczek brokuła
  • 200 ml gęstej śmietany 18%
  • 2 czubate łyżki gorgonzoli pokrojonej w kostkę
  • 2 czubate łyżki parmezanu startego na wiórki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz do smaku


Przygotowanie:

  • Makaron ugotować al dente w mocno osolonej wodzie, nie przelewać zimną wodą, pozostawić 1/2 filiżanki wody z gotowania makaronu.
  • Rozgrzać oliwę i dodać czosnek. Kiedy czosnek zacznie intensywnie pachnieć, ale nie będzie jeszcze przyrumieniony, dodać śmietanę.
  • Gdy sos mocno się podgrzeje, dodać brokuły (ugotowane al dente) starte na tarce o grubych oczkach. 
  • Dodać gorgonzolę, parmezan i pieprz - mieszać do rozpuszczenia serów.
  • Ugotowany makaron dodać do sosu, dokładnie wymieszać. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dolać trochę wody z gotowania makaronu.

Smacznego

Sałatka lwowska

Sałatka lwowska ma bardzo zrównoważony smak. Jednak nie jest to typowa sałatka jarzynowa o jednoznacznym smaku. W jej bazą są gotowane warzywa i kwaśne dodatki w postaci śledzi, marynowanych buraczków, grzybków, kiszonych ogórków. Ostateczny charakter nadaje sałatce ostry sos śmietanowy. 

Sałatka przed połączeniem z sosem



czwartek, 28 listopada 2013

Leczo

Na targu warzywnym wypatrzyłam ostatnie w tym sezonie, polskie podłużne papryki. Były tak kolorowe, że nie mogłam się oprzeć, żeby nie kupić kilku. Z takiej papryki najchętniej gotuję leczo w wersji wegetariańskiej.
W proponowanym przepisie nie podaję dokładnie ilości użytych przypraw, stopień ostrości leczo zależy od indywidualnych upodobań.




Składniki:
  • 3 duże, podłużne papryki
  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml przecieru pomidorowego (użyłam przecier Podravka)
  • kilka listków natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju

do przyprawienia:
  • sól 
  • papryka słodka w proszku
  • pieprz czarny 
  • płatki chili

Przygotowanie:
  • Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju.
  • Dodać paprykę pokrojoną w szerokie paski. 
  • Gdy papryka będzie lekko podsmażona, dodać przecier pomidorowy.
  • Zmniejszyć grzanie pod garnkiem, dusić warzywa pod przykryciem, do miękkości. Należy pilnować, aby papryka nie rozgotowała się.
  • Pod koniec gotowania dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawić do smaku. Gotować jeszcze 3 minuty.

Smacznego