środa, 25 grudnia 2013

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Spotkałam się kilkakrotnie na blogach kulinarnych wpisy, których autorzy z lekkim rumieńcem zażenowania tłumaczą się, że zamieszczają przepis na pospolitą sałatkę jarzynową. Uważam, że niesłusznie, bo ugotować dobry rosół lub poprawnie zrobić sałatkę jarzynową, niewielu potrafi.
Sałatka jarzynowa należy do dań, które robię na zamówienie rodziny na różne uroczystości i jeszcze nam się nie znudziła. Najważniejsze w niej są grubo krojone warzywa korzeniowe ugotowane al dente. Pozostałe składniki nadające sałatce charakteru są skrojone bardzo drobno. Dodatek dobrego majonezu i musztardy dopełnia smaku.





Składniki:
  • 4 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 1 mały seler lub 1/3 dużego
  • 3 średnie ziemniaki sałatkowe (żółte, skrobiowe)
  • 1 duże kwaśne jabłko (np. szara reneta, antonówka)
  • 3-4 duże ogórki kiszone
  • ok. 15 cm kawałek pora (część biała i jasnozielona)
  • groszek konserwowy (puszka 400 g)
  • 1/2 pęczka koperku lub natki pietruszki
  • ok. 2 łyżek musztardy sarepskiej 
  • ok. 1 szklanka (250 ml) majonezu (najczęściej używam Hellmanns Babuni albo dodaję do niego w proporcjach 1:1 majonez Dekoracyjny Winiary)
  • sól, pieprz czarny do smaku

Przygotowanie:
  • Marchewki, pietruszki, selera, ziemniaki gotuję w skórkach. Pilnuję aby wyjąć je z garnka gdy będą al dente, w tym celu używam patyczka do szaszłyków. Jeśli udaje się przebić patyczkiem warzywo na wylot (powinien się wbijać z lekkim oporem), to znak że warzywo jest ugotowane.
  • Po ugotowaniu i schłodzeniu warzyw, należy je obrać ze skórek.
  • Ugotowane warzywa pokroić w kosteczkę (ok. 1 cm).
  • Dokładając do miski kolejne warstwy pokrojonych składników, każdą z nich lekko solę i oprószam pieprzem. To pozwala łatwiej i szybciej doprawić sałatkę do smaku.
  • Obrane jabłko i ogórki kiszone pokroić na drobniejszą kosteczkę niż warzywa korzeniowe (0,5 cm).
  • Pora pokroić najdrobniej jak się da. 
  • Groszek konserwowy odsączyć na sicie z zalewy i dodać do sałatki.
  • Koperek pokroić drobno.
  • Zmieszać musztardę z 1/2 majonezu, następnie wymieszać z sałatką.
  • Sałatkę trzeba mieszać dosyć delikatnie, aby nie pognieść składników.
  • Majonezu dodaję tylko tyle, aby składniki się połączyły.
  • Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.
  • Wstawić sałatkę do lodówki na kilka godzin, aby smaki się połączyły.

Smacznego


2 komentarze: